Fridolin om Catalán: ”Världen har förlorat en hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Fridolin var en av alla som kom till Kalmar domkyrka för att ta ett sista farväl av Zaida Catalán.

– Hon hade så fruktansvärt mycket kvar att ge, säger han till SVT Nyheter Småland.

Zaida Catalán begravdes under fredagsförmiddagen i Kalmar domkyrka. Gustav Fridolin (MP) stannade kvar länge i kyrkan efter att begravningsgudtjänsten var slut. Han tog sig tid att prata med familj och vänner och han var märkbart tagen eftråt.

–  Hon hade ett sätt att lyssna på människor och ta alla på allvar och få dom att se hur man faktiskt kan förändra världen, säger Gustav Frildolin (MP) till SVT Nyheter Småland.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Ett par hundra personer hade samlats i kyrkan under begravningsgudtjänsten som höll på till strax efter lunch på fredagen.

LÄS MER: Begravs i kärlekens och medmänsklighetens tecken

”Mycket kvar att ge”

Gudstjänsten skulle vara en hyllning till kärleken och till medmänskligheten

– Hon hade så fruktansvärt mycket kvar att ge. Men hon gjorde verkligen allt hon kunde under sin korta tid på jorden, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var var under två år språkrör för Grön ungdom tillsammans med Zaida Catalán. Och han beskrev henne tidigare som en mycket ovanlig politiker.

– En enorm energi, alltid på språng. Det fanns alltid mer som skulle uträttas. Hon hade verkligen bestämt sig, sin tid på jorden skulle hon använda till att göra det här till en lite rimligare plats, sa Fridolin tidigare till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på FN-anställda Zaida Catalán

Mer i ämnet