Foto: SVT/TT

Fyra elever går sommarskola för att få feriejobb

Publicerad

Växjö kommun har infört betygskrav för feriejobb – kommunala sommarjobb för unga. Men det är bara fyra elever som går på sommarskolan för att få ett sommarjobb.

– Är det fyra fler som går i sommarskola och kan klara ett godkänt betyg, så är det en framgång, säger Oliver Rosengren (M), ordförande i nämnden för arbete och välfärd, som ligger bakom reformen. 

Så du är nöjd med resultatet? 

– Ja, fyra är fler än noll. Det innebär att det är fyra elever till som har chansen att få godkänt betyg och det är positivt. 

Hårdaste kraven i landet 

Växjö kommun har de hårdaste kraven i landet när unga ska söka feriejobb. I de flesta kommuner räcker det med att vara skriven i kommunen och ha rätt ålder. I år införde Växjö kommun krav på godkända betyg i matematik och svenska eller att delta i sommarskola. Sedan tidigare krävs också att eleverna ska skriva cv, personligt brev och söka jobb på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Om man vill ta del av ett garanterat sommarjobb, så är det rimligt att vi som kommun har en del förväntningar på vad man ska göra som motprestation, säger Oliver Rosengren (M). 

21 klarade inte kunskapskraven 

I år var det 747 elever som sökt feriejobb på Växjö kommun. 21 av dem uppfyllde inte kunskapskraven. Men tio elever blev godkända innan vårterminen var slut. En elev fick annat jobb och sex elever tackade nej. Kvar blev fyra elever som nu går sommarskola. 

Samtidigt var det 50 elever färre som sökte feriejobb i år jämfört med förra året. 

Tror du att de hårdare kraven kan ha gjort att färre har sökt? 

– Vi kommer att göra en utvärdering i höst, men den signalen vi har fått är att många som anmälde sig i ett tidigt skede har fått annat arbete, säger Oliver Rosengren (M). 

I år erbjuds också för första gången alla gymnasieelever i Växjö kommun, som inte har godkända betyg, att gå i sommarskola. Sammanlagt är det 54 gymnasieelever som deltar i kommunens intensivkurs på två veckor.

Vad är ett feriejobb?

Feriejobb är kommunala sommarjobb för unga, oftast under 18 år.  

Under feriejobbet går ungdomarna under några veckor in i en verksamhet som en extra resurs. Till exempel kan det handla om att jobba fyra timmar om dagen under tre veckor, men det ser lite olika ut i olika kommuner. 

Ungdomarna som har feriejobb ersätter ingen ordinarie personal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.