Gran dödad av granbarkborre. Foto: Yaman Albolbol/Skogsstyrelsen

Granbarkborren förstör för miljarder – fördubbling från 2018

Uppdaterad
Publicerad

Granbarkborren har orsakat skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog i år, en fördubbling jämfört med rekordåret 2018.

Skadeinsekten framfart har förstört virke för cirka tre miljarder kronor, det visar en kartläggning som Skogsstyrelsen lagt fram.

– Det är en utomordentligt allvarlig situation. Vi har inte sett så här stora angrepp tidigare i modern tid i Sverige, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Myndigheten har tillsammans med Södra skogsägarna gjort kartläggningen av granbarkborrens framfart i södra och mellersta Sverige. En ökning noteras i princip i samtliga län i Götaland, enligt kartläggningen. En spridning till områden i Svealand noteras också.

I Kalmar län skadades 957 000 kubikmeter skog 2018, i år är den siffran 1,5 miljon kubikmeter. I Kronoberg ökade skadorna från 221 000 kubik till 380 000 kubik.

Stressade granar

Stormen Alfridas framfart i vintras är en av orsakerna till utvecklingen. Det har gett granbarkborren tillfälle att föröka sig i de träd som stormen drog ner.

Förra årets varma sommar gjorde att problemen ökade kraftigt och det ger efterverkningar även i år.

-Vi har fortfarande stressade granar från förra årets torka. De har inte återhämtat sig och mår inte bra, säger Kerstin Ström.

Den varma och torra sommaren 2018 var gynnsam för granbarkborren som då kunde svärma två gånger.

”Har inte haft koll”

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) anser att Skogsstyrelsens skulle kunna göra mer för att sätta in åtgärder i tid. I dag finns en hyfsad bild över hur det ser ut i landets södra delar, men resurserna varierar över landet, enligt Magnus Kindbom, skogsdirektör på LRF.

– Myndigheterna har inte haft koll. Mer övervakning skulle innebära att man upptäcker angreppen tidigt och då kan man ta bort de träden, säger han.

Efterlyser samarbete

Herman Sundqvist på Skogsstyrelsen anser att samverkan behövs för att få bukt med problemen. Han kommer att kalla berörda myndigheter som Trafikverket, Transportstyrelsen, länsstyrelser och Naturvårdsverket till ett möte för att diskutera en åtgärdsplan.

– Vi behöver gemensamt reda ut hur vi kan underlätta så att den kapacitet som finns kan utnyttjas så effektivt som möjligt, säger Herman Sundqvist.

Fakta: Granbarkborre

Granbarkborren är den insekt som orsakar störst skada på svenska granskogar.

Till storleken är det en cirka fyra millimeter lång skalbagge. Den tillhör barkborrarna som det finns cirka 90 arter av i landet.

Nästan 30 arter av barkborre kan leva på gran. Men granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar.

Stormfällda granar är granbarkborrens lättaste byte och där de ofta förökar sig. Att röja upp vindfällen på våren är ett sätt för skogsägaren att skydda sig från angrepp.

Även levande granar kan angripas när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft.

Granar som stressats av exempelvis torka har en doft som granbarkborren känner igen och därför är dessa träd särskilt sårbara för angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.