600 journalister är på Grävkonferens i Kalmar. Foto: SVT

Här slår de bästa journalisterna sina kloka huvuden ihop

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen och lördagen hålls seminarier och workshops i Kalmarsalen för grävande journalister. Målet är att alla ska lära sig hjälpas åt mer och på så vis gräva ännu bättre.

– Vi är över 600 journalister från hela Sverige och ett tiotal andra länder. Målet är att vi alla ska bli bättre på att gräva och ta reda på stora missförhållanden i samhället, säger Fouad Youcefi, ordförande i Föreningen Grävande Journalister.

Samarbete över landsgränser

Det är här som Sveriges högsta journalistpris Guldspaden delas ut, vilket görs på en gala klockan 20 på lördag kväll. Det är Sveriges största journalistkonferens och fokus den här gången ligger på samarbete i en värld där korruption inte längre stannar vid landets gränser.

Kalmar

– Alla de som har följt avslöjandena kring Swedbank är här och pratar om hur de gjorde för att avslöja den stora skandalen, säger Fouad Youcefi.

Fouad Youcefi är ordförande för föreningen Foto: Jonatan Börjesson SVT

30-årsjubileum

I år firar Föreningen Grävande Journalister 30 år, med den första sammankomsten 1989. Sedan dess har de arbetat för att förbättra förmågan hos grävande journalister.

– Utan grävande journalistik hade Sverige förlorat massor av miljarder i skattemedel, det har avslöjats stora skandaler med skattemedel som har använts på felaktiga sätt. Sverige skulle vara ett sämre samhälle om inte journalistiken ägnade sig åt att gräva, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet