Gravida paret om barnmorskekrisen: ”Känns inte okej”

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommaren råder det brist av barnmorskor på förlossningen på Centrallasarettet i Växjö.

Det oroar de blivande föräldrarna Amanda och Gustaf som inte vet vart deras förlossning kommer att äga rum.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om att två förlossningsrum ska stängas ned på Centrallasarettet i Växjö i sommar, eftersom man fortfarande inte lyckats bemanna ett stort antal arbetspass på förlossningen.

Just denna sommar ska Amanda Wikerstål och Gustaf Waxegård få en pojke, vilket har lett till en osäkerhet.

Krisen på BB i Växjö

”Oro i bakhuvudet”

– Det är en oro som ligger i bakhuvudet som finns med i det blivande föräldraskapet, säger den Amanda Wikerstål.

Även maken Gustaf Waxegård hade hoppats på bättre förutsättningar.

– Det riskerar att bli nåt man inte kommer minnas med glädje, det är tråkigt, säger den blivande pappan Gustaf Waxegård.

TV: Se hela inslaget här.

Annika Hull Laine är centrumchef i Region Kronoberg, och ansvarig för förlossningen. Hon säger att hon har förståelse för den oro som många gravida i Växjö känner.

– Jag ska göra mitt yttersta för att hitta en lösning för jag vill inte att någon ska behöva förlora glädjen av att vänta barn i sommar. Vi ska hjälpa till på alla sätt vi kan för att lösa situationerna så att de enskilda föräldrarna inte ska hamna i någon tokig situation, säger hon.

Ännu finns ingen lösning på den låsta situationen mellan regionledningen och barnmorskorna i Växjö. Men Annika Hull Laine poängterar att man inte stängt några förlossningrum – ännu.

– Förhoppningsvis kommer vi inte behöva gäller det heller om vi hittar en lösning som är acceptabel för alla parter, säger hon.

Vet inte om de får föda i Växjö

Men det är en klen tröst för Amanda och Gustaf. Att ännu inte veta om man kommer att få föda i Växjö eller på något annat sjukhus i närområdet är ett orosmoment, säger Amanda Wikerstål.

– Det är svårt att veta vad som kommer hända och vilka behov man kommer ha. Att då också behöva ta hänsyn till att den vård som erbjuds kanske inte är optimal känns inte okej, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet