Foto: SVT

Stadsfinal i matlagningstävling avgjord

Uppdaterad
Publicerad

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs åtta och nio. I år kommer 5 000 elever från 25 olika städer runt om i Sverige för att tävla.

Stadsfinalen som avgjordes på fredagen stod mellan Pär Lagerkvistskolan, Thoren Framtid, Elin Wägnerskolan och Kronoberg skola. Dagens vinnare får chans att gå vidare och representera Växjö i finalen som går i Stockholm.

– Vi vill att fler ungdomar skall välja en karriär inom kockyrket. Det är ju stor brist på utbildade kockar i Sverige. Restaurang och livsmedel har haft ett minskat söktryck de senaste åren och det här är ett sätt nu att få fler ungdomar att satsa på det här yrket, säger Claes Sandvig Regionschef Visita Södra som anordnat tävlingen.

Växjö

Trötta vinnare

Vinnarna i dagens tävling och de som får chans att gå vidare till finalen i Stockholm blev Jacob Lindahl och Vanda Nordin från Elin Wägnerskolan. Vinnarrätten bestod av grönbullar med persilja, morotspuré med brynt smör och topping på.

Tävlande skolor Foto: SVT

– Det var lite oväntat men väldigt kul, säger Jacob Lindahl.

– Nä, det var inte oväntat, säger Vanda Nordin.

Hur firar man det här då?

– Jag skall hem och sova, säger Vanda Nordin.

– Ah, samma här, säger Jacob Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet