Totalstopp för mynt i parkeringsautomaterna: ”Retar upp många äldre”

Publicerad

Nu är det slut med myntbetalning på samtliga parkeringsplatser i Västerviks kommun.
Vid de tre sista parkeringsplatserna på Vårdträdsplan, Läroverksplan och vid Sankta Gertruds kyrka byts nu parkeringsautomaterna ut mot nya. De som är vana att betala med mynt får lära sig nya sätt att betala sin parkeringsavgift.

– Vi ser att det är en väldigt liten mängd betalningar i automaterna som skett kontant under 2018, tjugosju procent, säger Daniel Niklasson som är samhällsbyggnadschef i Västerviks kommun.

X-2019-0412-VOD-VASTERVIKSPARKERING

Att samla in och hantera mynten blir i slutändan en kostnad för kommunen, enligt honom.

Beslutet att fasa ut kontanthanteringen i parkeringsautomaterna fattades av kommunstyrelsen i oktober i höstas. De betalningsmetoder som finns från och med nu är kort, sms, eller app och de två sistnämnda metoderna funkar precis som innan.

En annan ändring är att p-automaterna inte längre skriver ut någon p-biljett, du matar istället in ditt registreringsnummer direkt i automaten vid kortbetalning.

– Vi ser ju i dag att vi inte har några sedelautomater på bensinmackar. Du har heller ingen kontanthantering ombord på kollektivtrafikens bussar. Det är så det ser ut, men visst kan det vara en omställning för en del, säger Daniel Niklasson.

”Äldre har inte accepterat den nya tekniken”

Många av dem som SVT Nyheter har pratat med tycker att det är skönt att kontanterna är borta.

– Man har ju inte kontanter med sig så ofta längre, det kan vara en övergångstid men annars tycker jag att det funkar bra, säger Lars Henriksson.

Bland dem som inte gillar omställningen finns Jan-Erik Karlsson, ordförande i PRO Västervik.

– Man retar upp väldigt många äldre som fortfarande inte har accepterat den nya tekniken.

Vad är det de klagar på?

– Det är ju själva tjänsten. Korten, apparna och sms:en som många över sjuttio år har svårt att klara av, säger Jan-Erik Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet