I snitt kör Tingsrydsborna 1285 mil per år. Foto: SVT

Tingsrydsborna kör mest bil i Kronoberg och Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryd är den kommun i Kronoberg och Kalmar där invånarna kör mest bil. Och kommunens trafiksamordnare menar att bensinpriset är ett problem och skulle därför vilja se riktade åtgärder för glesbygdskommunerna.

1285 mil per år. Så långt rullade en genomsnittlig bil i Tingsryd förra året. Det är mest i Kronoberg och Kalmar, visar siffror från RUS, länsstyrelsernas samarbetsorgan. Jämförelsevis kan nämnas att man i Vimmerby endast körde 1066 mil per bil förra året. När SVT besöker kommunhuset i Tingsryd är man inte förvånade över siffrorna.

– Det är kontentan av att kommunen ser ut som den gör, säger Yvonne Martinsson, transportsamordnare i kommunen.

Hon syftar på att kommunen är en glesbyggd där invånarna bor utspridda med långa avstånd till samhällsservice. Samtidigt pendlar många till jobb i andra, större städer. Mattias Edlund är en av dem som pendlar.

– Jag försöker pendla med buss till jobbet och köra så lite som möjligt. Framförallt för att det är jättedyrt att köra bil, säger han.

Mattias Edlund, Tingsryd. Foto: SVT

Svårt att bygga ut kollektivtrafiken

– Det är svårt att bygga ut kollektivtrafiken, vi har inte ett underlag för det, menar hon.

Yvonne Martinsson menar att det höga bensinprset är ett problem för Tingsryd och hon skulle gärna se kompenserande åtgärder riktade mot glesbygdskommuner.

– Jag tänker att man inte skulle ha så hög bensinskatt i vissa glesbyggdskommuner. Vi har inte möjlighet att ha elbilar här, det är mer för stadsmiljö.

Det är långt till de större kommunerna från Tingsryd. Foto: SVT

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök Sverige möts hemsida.

Så har statistiken tagits fram

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i en kommun eller län, oavsett var den har kört. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.