Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I snitt kör Tingsrydsborna 1285 mil per år. Foto: SVT

Tingsrydsborna kör mest bil i Kronoberg och Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tingsryd är den kommun i Kronoberg och Kalmar där invånarna kör mest bil. Och kommunens trafiksamordnare menar att bensinpriset är ett problem och skulle därför vilja se riktade åtgärder för glesbygdskommunerna.

1285 mil per år. Så långt rullade en genomsnittlig bil i Tingsryd förra året. Det är mest i Kronoberg och Kalmar, visar siffror från RUS, länsstyrelsernas samarbetsorgan. Jämförelsevis kan nämnas att man i Vimmerby endast körde 1066 mil per bil förra året. När SVT besöker kommunhuset i Tingsryd är man inte förvånade över siffrorna.

– Det är kontentan av att kommunen ser ut som den gör, säger Yvonne Martinsson, transportsamordnare i kommunen.

Hon syftar på att kommunen är en glesbyggd där invånarna bor utspridda med långa avstånd till samhällsservice. Samtidigt pendlar många till jobb i andra, större städer. Mattias Edlund är en av dem som pendlar.

– Jag försöker pendla med buss till jobbet och köra så lite som möjligt. Framförallt för att det är jättedyrt att köra bil, säger han.

Mattias Edlund, Tingsryd. Foto: SVT

Svårt att bygga ut kollektivtrafiken

– Det är svårt att bygga ut kollektivtrafiken, vi har inte ett underlag för det, menar hon.

Yvonne Martinsson menar att det höga bensinprset är ett problem för Tingsryd och hon skulle gärna se kompenserande åtgärder riktade mot glesbygdskommuner.

– Jag tänker att man inte skulle ha så hög bensinskatt i vissa glesbyggdskommuner. Vi har inte möjlighet att ha elbilar här, det är mer för stadsmiljö.

Det är långt till de större kommunerna från Tingsryd. Foto: SVT

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök Sverige möts hemsida.

SVT rapporterade · Hur mycket bil kör du?

10.06
Hej på er! Idag snackar vi om bilåkande. Hur mycket bil kör du? Är bilåkandet något du funderar över?
10.16
För fram vi bor på landet och är beroende av bilen var än vi skall
10.22
Har ingen bil längre kör aldrig nu
@ToraHedvig - Hej! Hur kommer det sig att du gjorde dig av med bilen?
10.22
2200 mil och varken jag eller min hustru har några alternativ, främst pga sjukdomar, men även pga att vi bor på landsbygden. Men däremot så funkar det utmärkt för oss med elbil, vilket gör artikeln med uttalandena från tjänstemannen i Tingsryd milt sagt märkliga...
10.22
12 mil/dag
10.22
Till och från jobbet, lämna och hämta barnen på skolan. Ca 5 mil per dag.
10.26
Tidigare kört några 100000 mil varav hälften i storstad. Nu som pensionär och hustrun jobbar ett tag till blir det bara 2000 mil per år
10.26
6 mil till jobbet, 5km till affär. Skjutsar barn till skolbussen 3km. Tandläkare etc 4,5 mil motsatt håll än arbete. Shopping etc 5 mil i 3:e riktning.
10.27
Cirka fem mil per dag.
10.29
Vi bor 2 mil utanför närmsta stad, och kör därför en del bil. Vi planerar dock varje vecka noga för att inte köra bil i onödan. Vi uträttar så många ärenden som möjligt som handling, klippning och läkartider i samband med att vi ändå kör in till stan för att arbeta. Vinst ut både miljö- privat ekonomi- och tidhänseende.
@Christine - Det låter som att ni tänkt igenom bilåkandet. Har ni alltid gjort så? 

Så har statistiken tagits fram

Visa

Uppgifterna om hur långt människor kör i snitt bygger på körsträcka per bil registrerad i en kommun eller län, oavsett var den har kört. Uppgifterna avser även bilar ägda av juridiska personer, registreringskommun inte alltid är samma som stationeringskommun. Statistiken bygger på var bilen var registrerad vid slutet av året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Bensinen

Mer i ämnet