Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar svampodlaren Izabelle Zarg runt på den nystartade anläggningen i Traryd. Foto: SVT/Clary Kroon

Här odlas 30 ton champinjoner i månaden

Publicerad

Intresset för närproducerad mat har ökat de senaste åren. I Markaryds kommun har det i år startats upp en champinjonodling i stor skala, för att möta efterfrågan från restuarangbranschen.

Izabelle Zarg visar runt i de nya lokalerna i Traryd på 1 200 kvm där familjeföretaget nu kan producera 30 ton svamp i månaden, som de säljer till restauranger och grossister. Hon och hennes man jobbade tidigare i restaurangbranschen och såg att det fanns en stor efterfrågan på svenskodlad svamp. 

– Vi säljer allt som vi odlar idag och vi ser ytterligare potential och planerar att utöka till fler sorters svamp, berättar hon. 

I klippet får du följa med in och se hur svamparna växer på stora bäddar av kompost. 

Anläggningen som stod klar i januari i år är en av de största i landet.  

– Jag tror bara att det är en eller två stycken i den här skalan, så det är inte alls många, säger Izabelle Zarg. 

Stigande inflation kan hota försäljningen

De senaste månaderna har inflationen stigit och matpriserna ökat. Men att det skulle få kunderna att välja bort närproducerat, som är oftast är ett dyrare alternativ, är inget som oroar Izabelle Zarg. 

– Nej, jag känner ingen oro. Vi är väldigt duktiga på att värna om det som odlas i vårat land, så jag tror att intresset för närodlat kommer att öka ännu mer. Jag tror också att världsläget gör att vi vill vara mer självförsörjande på livsmedel, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.