Izabelle Zarg visar runt i de nya lokalerna i Traryd på 1 200 kvm där familjeföretaget nu kan producera 30 ton svamp i månaden, som de säljer till restauranger och grossister. Hon och hennes man jobbade tidigare i restaurangbranschen och såg att det fanns en stor efterfrågan på svenskodlad svamp.
– Vi säljer allt som vi odlar idag och vi ser ytterligare potential och planerar att utöka till fler sorters svamp, berättar hon.
I klippet får du följa med in och se hur svamparna växer på stora bäddar av kompost.
Anläggningen som stod klar i januari i år är en av de största i landet.
– Jag tror bara att det är en eller två stycken i den här skalan, så det är inte alls många, säger Izabelle Zarg.
Stigande inflation kan hota försäljningen
De senaste månaderna har inflationen stigit och matpriserna ökat. Men att det skulle få kunderna att välja bort närproducerat, som är oftast är ett dyrare alternativ, är inget som oroar Izabelle Zarg.
– Nej, jag känner ingen oro. Vi är väldigt duktiga på att värna om det som odlas i vårat land, så jag tror att intresset för närodlat kommer att öka ännu mer. Jag tror också att världsläget gör att vi vill vara mer självförsörjande på livsmedel, säger hon.