Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Odlingar och skördefester i bostadsområdet ska skapa både trivsel och trygghet. Se mer i klippet. Foto: Malvina Lindström/SVT

Här skördas hyresgästernas grödor i Växjö – odlingar ska skapa trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Kan odlingar med squash och potatis bidra till ökad trygghet i ett bostadsområde? I sex år har boende på Kristina Nilssons väg i Växjö odlat och de tror att det har effekt.

Sedan 2018 har det kommunala bostadsbolaget Vidingehem anordnat kvartersodlingar i flera områden. Tanken är att odlingarna ska bidra till trivsel och vara vackra inslag i miljön. Men också att det ska skapa trygghet genom att föra grannar närmare och fungera som motvikt till kriminalitet.

– Det är en del i vårt brottsförebyggande arbete, som består av många delar. Trivs man och möter varandra, då har man också bättre möjlighet att ta ansvar för sitt område, säger Martin Eneborg på Vidingehem.

”Lättare att ta kontakt”

SVT Nyheter har tidigare berättat hur kriminella i Växjö hyr lägenheter i andra hand för att använda till narkotikaförsäljning. Den typen av problem kan lättare upptäckas om grannarna känner varandra.

En av dem som odlat i många år är Britt-Marie Söderlund. Hon känner att odlingarna i hennes område bidrar till ökad trygghet.

– Ju mer man lär känna varandra desto lättare är det att ta kontakt. Om det skulle vara något man behöver hjälp med, säger hon.

SVT följde med på skördefest på Kristina Nilssons väg i Växjö – hör de boendes tankar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.