Många brukare är glada över att få träffa sina anhöriga igen. Foto: TT

Svängningen efter hävt besöksförbud: ”De äldre är lyckligare”

Uppdaterad
Publicerad

Den första oktober hävdes det sex månader långa besöksförbudet på landets äldreboenden. Något som snart två veckor senare har visat sig ge positiva effekter för brukare i Kalmar och Kronobergs län.

Trots att många oroas över att detta ska orsaka en ny våg av coronasmitta hos brukarna har Alvesta och Oskarshamns kommuner hittills en positiv upplevelse av det hävda besöksförbudet. I Alvesta riktades snabbt skarp kraftig kritik mot att äldrevården öppnades upp, men nu låter det annorlunda.

– En sköterska sa till mig, ”så här många glada skratt har jag inte hört på sex månader”, säger Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun. 

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Restriktioner

På Alvesta kommuns äldreboenden har det enligt Arnold Lennartsson varit mycket besök sedan första oktober. Han förklarar att nästan alla besök är föranmälda och att besökarna blir lotsade till och från lägenheterna av personal för att undvika kontakt med andra brukare.

Alla besökare får sprita händerna i dörren och inne i lägenheten. Det är inte tillåtet att vistats i allmänna utrymmen och det bör inte vara fler besökare i lägenheten än att de kan hålla 1,5 meters avstånd mellan varandra.

– I dagsläget har det här inga negativa konsekvenser, tvärtom så är de positiva. De äldre är lyckliga!, säger Arnold Lennartsson.

Positivt i Oskarshamn

Även Anna Lindquist, förvaltningschef på socialförvaltningen i Oskarshamn, vittnar om positiva konsekvenser sedan besöksförbudet hävdes.

– Det har gått väldigt bra. Precis innan det trädde i kraft så bestämde vi oss för att ha personlig kontakt med de anhöriga, säger Anna Lindquist.

Hon förklarar att de, liksom i Alvesta kommun, möter upp anhöriga när de kommer för att säkerhetsställa att de inte riskerar att möta andra brukare.

Hur påverkar det här arbetsbelastningen för personalen?

– Hela pandemin har ju påverkat och detta är ju ett moment till, det är det ju. Men vi tycker att det är viktigt att vi lägger tid på det. Brukarna har varit glada över att få träffa anhöriga och det är en lättnad för dem. Det har fallit väl ut, säger Anna Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet