Margareta Dahlberg, ordf i Stroke-föreningen i Kronobergs län. Foto: TT/privat

Stroke-förening: ”Hjärnskadorna större när behandlingen dröjer”

Uppdaterad
Publicerad

Stroke-föreningen i Kronobergs län är kritiska till att det dröjer så länge innan invånare som drabbas av stroke får akutbehandling med trombolys och menar att de aldrig fått en förklaring till varför det ser ut så här.

Stroke-föreningen i Kronobergs län ser mycket allvarligt på att Region Kronoberg har sämst siffror i landet när det gäller hur lång tid det tar innan en Trombolys-behandling påbörjas. Samtidigt är det för dem ett känt faktum. 

– Det här är tyvärr inget nytt utan under en längre tid har Kronoberg legat i botten. Det är verkligen jättedåligt att det är såhär och vi har aldrig fått någon riktig förklaring varför det tar så lång tid, säger Margareta Dahlberg, ordförande för Stroke-föreningen i Kronoberg. 

Växjö

Vad kan det här få för konsekvenser? 

– Ju snabbare man får en trombolys desto mindre skador blir det på hjärnan. Det handlar då om minuter och det är därför vi kämpar för att det ska gå snabbare. Det här är det mest akuta problemet som finns med strokevården i Växjö.

Större skador

Per Dahl i Växjö, som är medlem i strokeföreningen, drabbades av en stroke för fem år sedan, och han ser också allvarligt på att det dröjer så lång tid innan patienterna får behandling.

Per Dahl drabbades av stroke för fem år sedan. Foto: SVT

– Skadorna blir större. Det kan till exempel röra sig om att en förlamning blir mer omfattande och det behövs längre tid för träning och rehabilitering. Det kan också handla om större kognitiva skador som till exempel kan påverkar tal och läsförståelse, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet