Polisen kan titta på elförbrukningen för att avslöja knarkodlingar, men det har blivit svårare när odlare nu tar ström direkt från närmaste elstolpe. Foto: Ur polisens förundersökning på odlingen i Skruv i Lessebo kommun.

Hög elförbrukning kan avslöja knarkfabriker – men ofta stjäls strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Cannabisodlingar kan bli avslöjade på grund av att de har en onormalt hög elförbrukning, men i de flesta fall har odlarna gjort en förbikoppling och stjäl strömmen.

– Det blir givetvis svårare att bli upptäckt då, säger spaningsledaren Peter Gustavsson.

Flera cannabisodlingar i landet har avslöjats efter att Energimyndigheten sett onormalt hög elförbrukning. Till exempel avslöjades en av landets största cannabisodlingar i Essunga kommun förra året, efter att myndigheten slagit larm om enormt hög elförbrukning.  

Polisen har också möjlighet att titta på en fastighets elförbrukning. 

– Vi har möjlighet att kontrollera med elbolagen hur elförbrukningen ser ut, men i de flesta fall har odlarna förbikopplat elen, eftersom det drar mycket ström med lampor och fläktar, säger Peter Gustavsson, polisens spaningsledare i Kalmar- och Kronobergs län. 

I Skruv stal odlarna elen

När den senaste knarkfabriken i Småland avslöjades i Lessebo kommun hade Peter Gustavsson beredskapen för grova brott och han kom till odlingen i Skruv en timme efter att den anträffats. Där kunde han konstatera att de stal nästan all el direkt från den närmsta elstolpen. 

– Allt som rörde odlingen var förbikopplat, men normal hushållsström till bland annat spis och kylskåp betalade de för, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.