Polisens spaningsledare Peter Gustavsson har stor erfarenhet av så kallade odlingshus. I klippet kan du se bilder från beslaget i Skruv. Foto: Clary Kroon/SVT

Efter tillslaget i Skruv – polisen misstänker fler knarkodlingar i skogarna

Uppdaterad
Publicerad

I det lilla småländska samhället Skruv i Lessebo kommun slog polisen till mot en villa och hittade närmare 500 växande cannabisplantor. Det var efter ett tips från en tysk turist som upptäckt odlingen när hen skulle hämta en cykel.

– Vi är nästan helt beroende av tips, säger polisens spaningsledare i Kalmar- och Kronobergs län Peter Gustavsson.

Enligt en ny studie från Linnéuniversitetet finns det en överrepresentation av  narkotikatillverkning på landsbygden och det är något som spaningsledaren Peter Gustavsson håller med om. Han har stor erfarenhet av så kallade odlingshus och var med i Skruv när polisen slog till där 2018. 

– Det är mest ute på landsbygden som vi har cannabisodlingar. Fastigheterna är inte så dyra här. Den här fastigheten i Skruv tror jag var köpt för 400 000 kronor. Vi hittade 40 kilo cannabis som i missbrukarleden är värd omkring fem miljoner, så en fastighet här betalar sig rätt så fort, säger Peter Gustavsson. 

Två personer dömda  

I augusti i år dömdes den man som jobbade som “trädgårdsmästare” på odlingen till två års fängelse. Tidigare har en man dömts till 3,5 års fängelse för grovt narkotikabrott. Männen kunde knytas till brottet tack vare DNA och teknisk bevisning, för när polisen kom till villan var den tom.

I klippet kan du se bilder från cannabisodlingen i Skruv.

Polisen misstänker att det finns fler odlingar

Narkotikatillverkningen i Skruv är den senaste som polisen slagit till emot i Kalmar- och Kronobergs län, men det betyder inte att det finns fler. 

– Det finns säkert fler odlingar där ute, säger Peter Gustavsson. 

Hur vet ni det? 

– Vi har inte fått in några tips, men vi förstår att det säljs mycket utrustning för sådana här ändamål. Det har vi kunnat konstatera. 

Hur beroende är ni av tips från allmänheten? 

– Vi är nästan helt beroende av tips. Det var flera grannar i Skruv som sa att de hade tänkt att ringa polisen, men att det inte blivit av. I hus med cannabisodlingar är fönstren igenklistrade, så det ser ofta helt dött ut. På nätterna kanske man kan se att någon springa med ljus, så det är något man kan vara uppmärksam på, säger Peter Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.