Strömming är en av svenskarnas populäraste fiskar. Tillagningsmöjligheterna är många och under våren är det lätt att fånga strömming, även utan båt.
Nu har säsongen dragit i gång för fullt och folk kommer med sina husbilar till Verkebäcksviken från nästan hela Sydsverige för att fiska, rensa samt frysa in.
Men Sveriges älskade fisk mår inte bra. Population minskar och fisken är påverkad av miljögifter så som dioxin och PCB. Livsmedelverket avråder många grupper från regelbunden konsumtion av strömmingen.
”Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB. Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör därför inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
”Jag kommer fortsätta äta strömming”
Men många fiskare SVT pratat med struntar i rekommendationerna. Bosse Pettersson från Gränna kommer varje år till Västervik för att fiska strömming.
– Det finns så mycket gift och föroreningar överallt, jag kommer att fortsätta äta strömming, säger han till SVT och presenterar utanför husbilen vad det har blivit av fisken i husbilsköket och rökugnen.