Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter fisket bli det matlagning på plats i husbilen Foto: Tobias Keller / SVT

Högsäsong för strömmingsfiske i Västerviks Verkebäcksviken

Uppdaterad
Publicerad

Strömmingsfiske i Verkebäcksviken lockar varje vår tusentals fiskare till den gamla hamnen söder om Västervik. Där står de axel mot axel och fiskar guldet ur Östersjön – strömmingen. Detta trots rekommendationer från Livsmedelsverket att man inte ska äta för mycket av fisken. 

Strömming är en av svenskarnas populäraste fiskar. Tillagningsmöjligheterna är många och under våren är det lätt att fånga strömming, även utan båt.

Nu har säsongen dragit i gång för fullt och folk kommer med sina husbilar till Verkebäcksviken från nästan hela Sydsverige för att fiska, rensa samt frysa in.   

Västervik
Med husbil och frysbox till strömmingsfiske i Verkebäcksviken Foto: Tobias Keller / SVT

Men Sveriges älskade fisk mår inte bra. Population minskar och fisken är påverkad av miljögifter så som dioxin och PCB. Livsmedelverket avråder många grupper från regelbunden konsumtion av strömmingen.

”Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB.  Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör därför inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan”, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

”Jag kommer fortsätta äta strömming”

Men många fiskare SVT pratat med struntar i rekommendationerna. Bosse Pettersson från Gränna kommer varje år till Västervik för att fiska strömming.

– Det finns så mycket gift och föroreningar överallt, jag kommer att fortsätta äta strömming, säger han till SVT och presenterar utanför husbilen vad det har blivit av fisken i husbilsköket och rökugnen. 

Fiskare vid Verkebäcksviken Foto: Tobias Keller / SVT

Livsmedelsverkets rekommedation

Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB.  Den som vill bli gravid i framtiden, barn, ungdomar, gravida och ammande bör därför inte äta dem oftare än högst 2-3 gånger/år. Övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.  

• Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.

• Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken. Strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming. Inlagd sill som säljs i butik är från norra Ishavet eller Västkusten och innehåller lägre halter av dessa miljögifter.

• Vildfångad sik från Vänern och Vättern

• Vildfångad röding från Vättern

• Ål

Källa: Livsmedelsverket

Därför är dioxin och PCB skadligt för hälsan

• Dioxin och PCB är mycket hälsofarliga miljögifter. I experimentella studier med djur har man sett att dioxiner och PCB kan påverka fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen, utvecklingen av centrala nervsystemet, samt orsaka cancer.

• Resultat från epidemiologiska studier av människor visar att hög exponering för dioxiner och PCB under foster- och amningsperioden kan påverka spermiekvaliteten i vuxen ålder.

• Andra studier antyder också att exponering för dioxiner och PCB under fosterstadiet kan påverka hormonnivåer hos nyfödda, födelsevikt, barnens motoriska och kognitiva utveckling samt ha effekter på tandemaljen.

• Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet.

• Foster och spädbarn är extra känsliga för dem eftersom de utvecklas. För barn, ungdomar och den som vill bli gravid i framtiden är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt eftersom dioxiner och PCB som lagrats i kroppen förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Välj istället annan fisk, för det är bra och nyttig mat som vi bör äta mer av.

Källa: https://www.livsmedelsverket.se/nyttigfisk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet