Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C), utsattes för förföljelse, hot och hat. Foto: SVT

Hotade att kidnappa Mönsterås kommunalråd – 40-åring döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms till ett års fängelse för två fall av olaga förföljelse, tre fall av olaga hot och fyra fall av ofredande. Brotten har begåtts mot flera personer, bland annat Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C).

Domen meddelades av Kalmar tingsrätt under torsdagen och mannen döms bland annat för att ha hotat att kidnappa Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C), vilket Barometern var först med att rapportera om.

Hotet skickades per sms och var menat att ”framkalla allvarlig rädsla” både hos mottagaren av sms:et och av kommunalrådet som hotet riktades mot, samt av mottagarens fru som också hotades.

Mönsterås

– Mannen tog kontakt med mig första gången i december, utan att ha ett egentligt ärende som jag kunde hjälpa honom med. Sen övergick det till hot och trakasserier, och under våren har jag fått några hundra mejl från honom. Han har smygfotat mig på stan och sa att han skulle söka upp mig i hemmet. Vilket gjorde att jag tog hotet på allvar, säger Anders Johansson (C).

Vanligt problem i politiken

En annan politiker i kommunen har också blivit utsatt för mannen, som har ofredat politikern i dennes hem. Bland annat genom att vid upprepade tillfällen banka på boendets ytterdörr samt kika in genom fönstren, både dag- och nattetid. Mannen ska även ha följt efter politikern när han vistats utomhus.

– Jag har många kollegor som har varit utsatta för hot och hat och fler som har slutat på grund av det. Det är ett hot mot demokratin, och något som kanske gör att man drar sig för att bli politiker och förtroendevald, säger Anders Johansson (C).

Bortsett ett års fängelse döms mannen också till att betala skadestånd till totalt sex personer, på mellan 5 000 och 15 000 kronor vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mönsterås

Mer i ämnet