Göta hovrätt skärper straffen för två män som nu döms för människorov av mindre grovt brott i stället för olaga frihetsberövande. Foto: TT

Hotade man i bil i timmar- hovrätten skärper straff

Uppdaterad
Publicerad

Det blev skärpta straff i Göta hovrätt för de två män i Växjö som dömts för att under flera timmar ha hotat en man i en bil och krävt pengar av honom.

I Växjö tingsrätt dömdes männen till fängelse i två år bland annat för olaga frihetsberövande och olaga tvång. Men Göta hovrätt skärpte i dag straffet till fängelse i 2 år och 3 månader för mannen i 25-årsåldern. Mannen i 35-årsåldern får sitt straff skärpt till fängelse i 2 år och 6 månader.

I Hovrätten döms männen för människorov av mindre grovt brott i stället för olaga frihetsberövande.

Det var i november förra året som männen uppsökte en man för att kräva betalning för en dator. Mannen tvingades in i en bil för att betala 10000 kronor. Under en tre timmar lång bilfärd blev han hotad och slagen eftersom det tog tid för honom att få fram pengarna.

Försökte fly

De dömda männen har uppgett att mannen följt med frivilligt, men det har hovrätten nu prövat. Enligt både tingsrätten och hovrätten har mannen mot sin vilja följt med de tilltalade. Mannen har försökt fly men har då blivit slagen. Enligt hovrätten har syftet varit att pressa mannen på pengar och männen har gjort sig skyldiga till människorov och utpressning.

Människorovet anses av Göta hovrätt vara människorov av mindre grovt brott eftersom vapen eller annat tillhygge inte använts vid själva bortförandet och att misshandeln varit relativt begränsad i omfattning och att frihetsberövandet inte pågått särskilt länge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.