Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfred stänger sitt flyktingmottagande

Uppdaterad
Publicerad

Det stora inflödet av nyanlända som kommit till Hultsfreds kommun gör situationen ohållbar för de som arbetar med att ta emot de här människorna. Därför sätter nu kommunen stopp.

– Vi tvingas ta bort den sista livlinan för människor som redan har en utsatt tillvaro. Det gör ont i hjärtat att det nu gått så långt att grundvalarna för trygghet i det svenska samhället ska behövas ruckas på, säger socialchefen Ann-Gret Sillén.

”Klarar inte detta”

Kommunen har haft ett så stort inflöde av nyanlända att såväl lärare inom skolan, socialtjänst och handläggarna inom flyktingmottagningen inte längre klarar av att hantera situationen.

– Det är kö till skola, kö till förskola och SFI, och vi hittar inte heller bostäder. Vi klarar inte alls detta, säger Ann-Gret Sillén.

Lärare upplever att de har svårt att bedriva undervisningen och att de inte räcker till. Handläggarna känner konstant ångest och stress, och ibland minns de inte ens vilka de träffat.

– Det är allvarligt, våra handläggare orkar inte, det är ingen hejd på inflödet och det är ett sånt stressmoment, säger Ann-Gret Sillén.

Stängs på obestämd tid

Eftersom situationen bedöms som allvarlig beslutade kommunen att stänga sin flyktingmottagning på obestämd tid. Människor som behöver hjälp hänvisas till hjälporganisationer och kyrkan.

– Nu är handläggarna bara tillgängliga för de som redan finns inskrivna i vårt system, så nu kan de andas, säger Ann-Gret Sillén.

Kommunen har också bett att få tillbaka asylboendet Stålhagen från Migrationsverket för att kunna nyttja de platser som finns där till bostäder för de som har uppehållstillstånd och behöver någonstans i kommunen att bo. Men det har Migrationsverket sagt nej till.

– Skulle vi få dem som bostäder så skulle vi kunna hyra ut dem till de som väljer att bosätta sig här, det blir också ett sätt för oss att ta hand om dem vi har, säger Ann-Gret Sillén.

Senast i december 2015 tvingades kommunen att stänga sitt mottagande av en-samkommande barn.

Enligt Migrationsverkets statistik hade Hultsfreds kommun 817 kommunmottagna under de senaste 24 månaderna. Som jämförelse hade Kalmar 615. Sett per capita skulle Kalmar ha tagit emot 3229 personer till för att komma upp i samma nivå som Hultsfred. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet