Mofid Jahel i Hultsfred säger att han är tacksam över matkassarna. Foto: TT

Fler flyktingar efter stoppet – jakt på lärare till skolan

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan införde Hultsfreds kommun ett flyktingstopp efter att befolkningsökningen satte press på skola och omsorg. Tre månader senare har 180 flyktingar flyttat till kommunen. Nu jagar skolorna lärare samtidigt som kraven på behörighet sänks.

Enligt statistik från Migrationsverket så var Hultsfred den kommun i landet som ökade mest i befolkningen i landet beräknat per capita under förra året. Totalt 582 nyanlända flyktingar valde då att folkbokföra sig i kommunen.

Se hela inslaget här: Om du är snäll och en bra människa kan du börja jobba som lärare

Jämförelsevis skulle det innebära en befolkningsökning med 38.615 personer för Stockholm, 22.922 för Göteborg och 13.458 för Malmö under ett års tid. En befolkningsökning som sätter hård press på skola, barnomsorg och vård.

– Vi har fått extra pengar från staten när det gäller flyktingmottagandet, så det är inga problem att lösa det ekonomiskt. Det är snarare bekymmer med att expandera i den takt som befolkningen ökar i kommunen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Kommunen jagar arbetskraft

Den 21:a december förra året togs beslutet att stoppa all flyktingmottagning till kommunen på obestämd tid. Socialtjänstens personal gick på knäna för att försöka hinna med att hantera alla ärenden. Arbetsmiljön är hårt ansträngd. Köerna till skola, barnomsorg och SFI – svenska för invandrare – har växt sig allt längre.

I nuläget köar 140 barn till en förskoleplats och drygt 200 personer köar till SFI-utbildningen. Kommunen letar nu med ljus och lykta efter arbetskraft i form av socionomer och lärare.

– Vi brukar skämtsamt säga att om du är snäll och är en bra människa kan du börja jobba som lärare, säger Robert Andersson som är chef för flyktingmottagningen i Hultsfreds kommun.

Matkassar till personer i nöd

Trots flyktingstoppet för tre månader sedan har 180 nyanlända flyktingar valt att folkbokföra sig i kommunen. En rättighet enligt egenbosättningslagen.

– De som väljer att folkbokföra sig i kommunen efter flyktingstoppet meddelar vi att de inte kan erhålla något försöjningsstöd. Vi hänvisar till att de får flytta till en annan kommun. Däremot köper kommunen ut matkassar som delas ut en gång i veckan, säger Robert Andersson.

Varje torsdag mellan klockan tio och ett delar civilförsvarets frivilliga resursgrupp i Hultsfred ut matkassar till flyktingar i nöd. Under en veckas tid får en familj klara sig på tre matkassar bestående av bland annat en kyckling, bröd, ris och kaffe. Ensamstående får klara sig med två matkassar.

– Jag är tacksam över att kunna hämta ut matkassar, de räcker under tre dagar för min familj. Men situationen i kommunen är inte bra, socialtjänsten har stängt flyktingmottagningen och det här är inte bra för Sverige, säger Mofid Jahel.

Bryter mot lagen

I och med beslutet att stänga flyktingmottagningen och utbetalningen av försörjningsstödet bryter Hultsfreds kommun medvetet mot socialtjänstlagen. IVO – inspektionen för vård och omsorg granskar nu ärendet och kommunen kan komma att få betala vitesbelopp i miljonklassen.

– Vi får se vad granskningen leder till, vi vill såklart inte betala någonting utan vi hoppas på en bra dialog och att IVO kan ha en förståelse för vår situation, säger Lars Rosander (C) som är kommunalråd i Hultsfreds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.