Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Miljö- och byggnämnden beviljade rivningslov för Ingvar Kamprdas födelsehus Hvita korset. Foto: SVT

Nu är det klart – Kamprads födelsehus Hvita korset i Älmhult får rivas

Uppdaterad
Publicerad

Efter alla turer med Hvita Korset i Älmhult har nu politikerna i miljö- och byggnämnden röstat för ett rivningslov, trots att tjänstemännen lagt fram ett underlag som ville stoppa rivningen.

På måndagseftermiddagen sammanträdde Miljö- och byggnämnden i Älmhult, för att bland annat ta ett beslut i ödesfrågan – ska Hvita Korset beviljas rivningslov eller inte?

Det blev grönt ljus för rivningslovet, vilket betyder att Älmhults landmärke nu är ett steg närmare att bli jämnat med marken.

– Vi beviljade rivningslov för Hvita Korset. Vi tycker att byggnaden är så dålig idag, så att vi anser att det är en större fara att ha den kvar, säger Håkan Pettersson (S) vice ordförande i miljö- och byggnämnden i Älmhult.

Hopplock av konstiga byggnader

Redan hösten 2020 tog kommunfullmäktige beslut om att byggnaden skulle rivas, och nu har alltså ett rivningslov beviljats av nämnden.

– Hvita Korset är ett hopaplock av massa konstiga byggnader. Det finns ett demokratiskt fattat beslut om rivningen i kommunfullmäktige. Det finns ingenting i den nya utredningen som tillför något nytt, sa Dan Blixt (M), en av ledamöterna, till SVT inför nämndmötet.

Går emot tjänstemännen

Hvita Korset fungerade till en början som ett barnbördshus, där bland annat Ingvar Kamprad föddes. Det finns också tjänstemannautlåtande som gör gällande att byggnaden har kulturhistoriskt värde och bör bevaras. Måndagens beslut går emot det.

– De har ju en annan typ av kunskap än vad vi som politiker har. Vi tycker väl något annat än vad tjänstemännen tycker i denna fråga, säger Håkan Pettersson (S).

När kommer Hvita Korset att rivas?

– Det kan inte jag svara på.

SE MER: TV-profil kritiserar rivning av Kamprads födelseplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggnadsvårdsprofilen och programledaren Isabelle McAllister var på plats för en inspelning i Älmhult när hon upptäckte de udda husen som utgör Hvita korset. I sociala medier lobbar hon nu för att Älmhults kommun tänker om kring rivningen. Foto: Älmhults kommun/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet