Utvisningen av Ibbe stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för utvisningshotade Abrahim ”Ibbe” Jabateh fortsätter att bära frukt. Verkställandet av utvisningen har tillfälligt stoppats.

Fallet fick stor uppmärksamhet i början av oktober när Smålandsnytt rapporterade om hur 18-årige Abrahim Jabateh skulle utvisas till Liberia efter sex år i Hultsfred.

Nu har utvisningsärendet stoppats tillfälligt då Migrationsverket ska pröva om Ibbe är i behov av skydd och därför inte kan utvisas.

”Ibbe” utvisas

– Det känns jättebra. Jag är glad att de vill ge mig chansen och vill lyssna på mig och min historia, säger Ibbe.

– Det betyder mycket. Men vi kan inte ta ut något i förskott. Det är inte säkert att han får uppehållstillstånd, säger Ibbes advokat Peter Frisén.

Långt ifrån klart

Beslutet ökar Ibbes chanser att få stanna i Sverige, men ännu är inget klart.

– Det här stoppet i utvisningsärendet inträder automatiskt när en sån här prövning görs. Utvisningen är fastställd av svensk domstol, men om utredningen visar att han är i behov av skydd kan ett uppehållstillstånd beviljas, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.

Till Smålandsnytt säger Ibbe:

– Jag hoppas att det  här leder till att jag kan vara svensk medborgare och kunna vara mig själv igen. Jag skulle vilja tacka allt folk som har hjälpt till, men kampen fortsätter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

”Ibbe” utvisas

Mer i ämnet