Ett stort antal personer slöt upp för att manifestera i Alvesta under lördagen. Fler manifestationer väntar under söndagen i bland annat Kalmar. Foto: Per Kernell Knutsson

Indragningar av assistans: ”Vi måste vattenbomba branden”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon hålls manifestationer i 21 städer under rubriken ”Assistans är frihet! Rädda LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)!”. Drabbade är upprörda över all assistans som dras in.

I Kalmar kommer Anki och Mikael Foss att manifestera för de funktionshindrades rätt till assistens.

– Regeringen och kommunen gör otillräckligt. Häromdagen hade vi kris när Mikael inte fick hjälp till toaletten. Vi fick bråka oss till hjälp, säger Anki Foss.

LÄS MER: Strokedrabbade Mikael förlorar assistens

Anki är besviken på hur domsluten om assistansrättigheter tolkas negativt för de utsatta. Hon kräver att domsluten blir justerade i efterhand.

– Vi anser att det är en human rättighet att få hjälp med toaletteriet, andning och att äta. Regeringen har svikit de mest utsatta genom att gömma dem i institutioner, därför väljer jag att lämna mitt parti (S).

”Drar oss alla över en kam”

Mikael är totalförlamad efter en stroke. Nu manifesterar både Mikael om frun Anki Foss.

– Regeringen drar oss alla över en kam och menar att vi fuskar med assistans. Man blir förbaskad. Att bli funktionshindrad kan drabba vem som helst – när som helst, fortsätter hon.

– Vi kommer manifestera och markera vårt missnöje med vår närvaro, även om inte min man inte kan använda stämbanden.

Måste vattenbomba branden

Yvonne Malmgren är före detta handläggare för LSS- och handikappfrågor. Hon tänker också manifestera i Kalmar.

– Under det senaste året har man dragit i nödbromsen för att stoppa indragningarna. Men nu måste vi vattenbomba branden.

Hur menar du då?

– För mig liknar LSS vid en brand. När brandkåren får larm gör de en utryckning, släcker branden och analyserar orsaken, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig hört talas om en brandkår som kommer till en plats där det brinner och påbörjar sitt arbete med att ställa frågan varför det brinner.

Alvesta (2 december/Allbotorget/13.00)

Borlänge

Eskilstuna

Falkenberg

Falun

Göteborg

Halmstad

Helsingborg

Kalmar (vid Kvastenhörnan/13.00)

Karlstad

Kristianstad

Linköping

Luleå

Malmö

Norrköping

Stockholm

Veberöd

Visby

Västerås

Umeå

Örebro

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

assistansersättning

Mer i ämnet