Hör Arnold Lennartsson om vad som gäller när äldreboenden öppnar för besökare. Foto: Therese Jahnson / SvD / TT, Ricardo Garcia/SVT

Inga kramar utan skyddsutrustning – detta gäller när äldreboenden öppnar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag slopas besöksförbudet på äldreboenden. Men det är inte bara för anhöriga att klampa in genom dörrarna. SVT Nyheter Småland fick en genomgång i de nya säkerhetsreglerna som gäller i Alvesta.

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på äldreboenden slutar gälla från den första oktober. Precis som tidigare kommer det finnas så kallade ”säkra träffpunker” men nu välkomnas anhöriga också in i de äldres lägenheter.

I Alvesta har man redan hört av anhöriga planerar ett besök spå öppningsdagen.

– I vissa fall är det personer som kommer långväga ifrån och som redan har köpt biljett. Det ska naturligtvis se till att det fungerar på bästa sätt, säger Arnold Lennartsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Alvesta kommun.

Se hur det kommer funka i Alvesta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.