Foto: Helmuth Petersson

Inget automatiskt brandlarm vid branden i Berga centrum

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns varken automatiskt brandlarm eller sprinklersystem i den byggnad som i mitten av förra veckan förstördes i en brand i Berga centrum i Kalmar.

Den stora branden, som förstörde stora delar av Berga centrum, startade natten till onsdag i förra veckan. Branden upptäcktes av anställda på det närliggande vård- och omsorgsboendet Berga backe som reagerade på att det luktade rök och larmade SOS. När räddningstjänsten kom till platsen brann det kraftigt.

– Det fanns inget automatlarm som var kopplat till räddningstjänsten. Det utesluter dock inte att det fanns andra typer av brandlarm i byggnaden, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef.

Branden i Berga centrum

Hur hade ert arbete påverkats om det hade funnits ett automatiskt brandlarm kopplat till er?

Då hade vi haft helt andra förutsättningar att hantera branden eftersom vi då fått ett tidigt larm. När vi kom fram hade det brunnit länge och blivit en stor brand. Det fanns inte så mycket vi kunde göra då.

Karl-Johan Daleen, räddningschef. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Men enligt Karl-Johan Daleen finns det inga krav på automatiska larm eller sprinklersystem i de brandhärjade lokalerna. 

– Det här rör sig om mindre verksamheter med lätt överblickbara lokaler med snabba utrymningsvägar. Då finns inte krav på till exempel automatiska larm, säger han. 

En av dem som påverkades av branden är Tomas Roshan, vars frisersalong förstördes i branden. Han är dock tveksam till om ett automatlarm hade gjort någon större skillnad.

– Jag undrar om det hade hjälpt eftersom det sprider sig så snabbt i gamla byggnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Berga centrum

Mer i ämnet