Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Gustavsson, Liza Karlsson, Lovisa Kjellsson och Erica Svensson har alla intensivvårdssjuksköterskor i Växjö och har under pandemin upplevt deras tuffaste yrkesår. Att årets lönepott var mindre än på flera år blev en besvikelse. Foto: Peter Magnusson SVT

Besvikna IVA-sköterskor i Kronoberg – minsta lönepotten på flera år

Publicerad

Region Kronoberg är en av få regioner som inte betalar ut någon extra covidersättning utöver grundlönen till vårdpersonal som jobbat hårt under pandemin. Istället premieras fasta löner. Men årets lönepott, som är mindre än på flera år, fick IVA-sköterskorna i Växjö att rasa.

– Vi blev väldigt besvikna. Vi har slitit hårdare än aldrig förr, säger Liza Karlsson som är intensivvårdssjuksköterska i Växjö. 

Vårdar de allra sjukaste

På intensivvårdsavdelningen i Växjö vårdas de allra svårt sjukaste covidpatienterna. Många genomgår flera veckors vårdtid. Under pandemin har personalen slagit rekord i övertidstimmar. Årets lönepott på 2,6 procent är den lägsta på flera år. Nu befarar IVA-sköterskan Lovisa Kjellsson att kollegor ska lämna.

– Många som är nya som har gjort ett jättejobb kanske känner att det inte är värt det, säger hon till SVT. 

Historisk satsning på sjuksköterskor

Precis innan pandemin gjordes en historisk stor satsning på att höja lönerna för sjuksköterskor i regionen, där särskilt yrkesskickliga medarbetare premierades. En långsiktig satsning som ska få upp sjuksköterskornas löner permanent.

– Man måste titta på sjuksköterskornas löner över flera år. Vi har lyft yrkesgruppen under en lång följd av år och vi kommer följa upp med flera satsningar, säger Sven Sunesson (C) som är ordförande i Region Kronobergs personalutskott.

”Konstigt signalvärde”

Vårdförbundet är överens med Region Kronoberg att extra ekonomiska tillägg, som till exempel ett covidtillägg, inte är lyckade. Istället ska grundlöner höjas. Men att årets lönepott är betydligt mindre än den före pandemin är olyckligt menar facket.  

– Det ger ett konstigt signalvärde när vissa yrkesgrupper har fått jobba så hårt. Att våra insatser inte värdesätts mer är olyckligt, säger Anna Seiborg Kidell som är ordförande på Vårdförbundet i Kronoberg. 

Och en satsning på att höja grundlönen var precis det som Liza Karlsson på IVA i Växjö hade förväntats sig. 

– Nu har vi fått vad de kallar en lönesatsning som är en lägre siffra än på många år. Man blir besviken, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet