Foto: TT

Klart med toamusik på skolor i Tingsryd

Uppdaterad
Publicerad
Nu blir det musik på skoltoaletterna på Dackeskolan och Wasaskolan i Tingsryd. I två år har frågan varit på tapeten och omdiskuterad av många, men under måndagen röstade ett enigt kommunfullmäktige ja till förslaget att införa toalettmusiken på prov.

Genom att spela musik på toaletten ska det bli mindre pinsamt för elever att uträtta sina behov. Förslaget från centerpartisten Cecilia Cato får tummen upp av efter två år.

– Vi kommer att prova detta på två skolor nu under ett år och sedan göra en utvärdering och se hur eleverna upplevt musiken. Tanken är att musiken ska vara igång till efter sommarlovet, säger Cecilia Cato (C).

Internationellt uppmärksammat förslag

Motionen om toalettmusiken har fått väldigt mycket publicitet och bland annat spridits till medier i Thailand och brittiska BBC.

– Haha ja, jag var helt nerringd där ett tag. Men det här är egentligen ingen ny idé utan något som redan finns på många offentliga toaletter. Jag tror att det var att vi lyfte upp frågan till ett folkhälsoperspektiv som gjorde att det fick så mycket publicitet. Många elever håller sig hela dagarna för de tycker det är pinsamt att å på toaletten, säger Cecilia Cato (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Musik ska få elever att våga bajsa

Oklart vilken musik som kommer spelas

Efter en positiv uppslutning i kommunfullmäktige ska musiken införas på prov på sammanlagt 16 skoltoaletter, sex på Wasaskolan och tio på Dackeskolan. Enligt kommunledningsförvaltningens kostnadsförslag kommer musiken sammanlagt att kosta  9 576 kronor per år, plus en engångskostnad för att installera högtalarna. Exakt vilken musik som kommer att spelas vet Cecilia Cato (C) inte.

– Det vet jag inte, men jag tror inte att det är det viktigaste. Det tror jag inte man reflekterar över utan det många kommer tycka är behagligt är att det finns något annat som plockar bort ljudet av det man gör inne på toaletten, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tingsryd

Mer i ämnet