Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jocke Söderström är initiativtagaren bakom en simskola för ukrainska flyktingbarn i Växjö. Hör honom berätta om detta i klippet ovan. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Jocke startade simskola för ukrainska flyktingbarn: ”Ville bidra med något”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan kriget bröt ut i Ukraina började flera flyktingfamiljer anlända till Växjö. Jocke Söderström, som är simlärare, blev berörd av krisen och bestämde sig för att göra en insats. På ideell basis startade han upp en simskola för de ukrainska barnen.

– I Ukraina lär man sig inte simma lika mycket som i Sverige, det är en viktig kunskap att ha om man ska bo här, säger han.

Jocke har tidigare jobbat som simlärare hos Växjö Simsällskap. När han kom med idén om att organisera en simskola för ukrainska flyktingbarn hoppade föreningen snabbt på.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

– Allt startade ideellt och finansierades först med bidrag från allmänheten, säger han.

Växjö kommun betalar

Simskolan startades i våras och nu under sommaren har Växjö kommun gått in och stöttat finansiellt.

– Vi anordnar den tillsammans med Växjö kommun, det är kommunen som står för kostnaden, säger Frida Wilkens, som är simskoleansvarig hos Växjö Simsällskap.

Det är Jocke och en till simlärare som håller i undervisningen i simskolan. Eftersom de båda har andra jobb som de är på under dagarna är simskolan lagd på kvällstid.

I videospelaren ovanför berättar Jocke mer om hur han kommunicerar med barnen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet