Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hemtjänstpersonalen reagerar på att de får både hån och skäll – medan turisterna inte visar hänsyn. Foto: TT, privat

Kallas utomjordingar och får skäll – nu ryter hemtjänsten på Öland tillbaka

Uppdaterad
Publicerad
Hemtjänstpersonalen i Mörbylånga på Öland får både ta emot hån när de har skyddsutrustning, och skäll när de inte har det. I ett inlägg på sociala medier beskriver en av sköterskorna hur de blir utskrattade och kallas för utomjordingar.

I ett facebookinlägg skriver en person som jobbar i hemtjänsten om att det kom besökare från hela Sverige till Öland under Kristihimmelfärdshelgen:

”Det har vart otroligt mycket släkt från Stockholm, Göteborg, Dalarna osv osv i helgen. I små, små hus har de trängts flera stycken. När jag kom in till en med all skyddsutrustning som vi har hos allihopa stod en anhörig från Stockholm och skrattade och sa att jag såg ut som en utomjording.

Tråkiga med detta är att om/när någon inom vår hemtjänst blir smittad så kommer det vara PERSONALENS fel. Det är oss det kommer stå om i tidningen, det är oss folk kommer kolla snett på och tänka att det är vi som inte ”sköter” oss.”

”För jäkligt”

Undersköterskan Emelie Lundström Nilsson är kollega till personen som skrivit inlägget, och hon säger att hon varit med om samma sak:

– Det känns konstigt att vi ska ta alla smällar, säger hon till SVT.

Hon berättar hur hon i helgen stod hon och såg långa raden bilar köra över Ölandsbron. Hemtjänstpersonalen får både ta hand om äldre från andra kommuner och möta deras anhöriga på besök. Och hon tror att det kommer bli ännu fler i sommar.

– Jag tycker det är för jäkligt att folk inte lyssnar. Vi har också familj som vi inte vill dra hem smittan till, säger hon.

Vilket mottagande önskar du att ni fick?

– Ömsesidig respekt och sunt förnuft. Det är så enkelt, säger Emelie Lundström Nilsson.

Se Emelie Lundström Nilsson berätta mer om hemtjänstens situation på Öland i klippet. Hennes kollega har avböjt intervju men godkänt att vi citerar inlägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet