Kalmars första jämställdhetsfestival i gång

Uppdaterad
Publicerad

Att göra Kalmar län och världen mer jämställd.

Det är syftet med jämställdhetsfestivalen ”Queens of Kalmar” som inleddes i Kalmar under onsdagskvällen.

De båda initiativtagarna Julia Björknert och Alexandra Durne hoppas festivalen ska resultera i ökad kunskap och inspiration.

Första programpunkt på onsdagskvällen svarade de själva för med föreläsningen ”Ursäkta att vi stör, men vi försöker förändra världen.”

Julia Björknert och Alexandra Durne är initiativtagare till festivalen. Foto: SVT

Från onsdag till lördag kommer jämställdheten sedan stå i centrum på flera olika platser runt om i Kalmar.

–  Jag tror det finns extremt mycket kvinnokraft i Kalmar. Men man behöver kanske de här platserna att mötas på, och hitta gemensamma mål och krafter för att ta sig vidare framåt, sa de båda till SVT Nyheter Småland vid ett tidigare tillfälle.

Politisk debatt

På torsdagskvällen blir det en politisk debatt med jämställdheten i centrum, där representanter för samtliga riksdagspartier finns på plats. Men innan den debatten kommer politikerna att samlas för att göra ett gemensamt uttalande om jämställdhet, tvärs över de olika partitillhörigheterna.

Vänsterpartisten Liselotte Ross deltar i festivalens politisk debatt med fokus på jämställdhet. Foto: SVT

– Frågan om jämställdhet är större än vilket partitillhörighet man har, säger Liselotte Ross som tillhör Vänsterpartiet.

Hon säger att de allra flesta människor har läxor att göra i den frågan och det oavsett parti.

Björn Brändewall är medlem i Liberalerna i Kalmar och även han anser att jämställdhetsfestivalen är jätteviktig.

Björn Brändewall, Liberal anser att jämställdhetsfestivalen behövs. Foto: SVT

-– Trots att vi har bedrivit en rättighetskamp för kvinnor i över hundra år, med rösträtt, aborträtt och andra frågor så har vi fortfarande ett samhälle där kvinnor systematiskt är underordnade männen och det måste vi göra något åt.

Det här är Queens of Kalmar

Jämställdhetsfestivalen Queens of Kalmar görs i samarbete bland annat med Regionförbundet, Kalmar läns museum och studieförbundet Sensus.

På programmet står bland annat föreläsningar, poweryoga, politiskt panelsamtal och en kvinnokraftsmässa. Festivalen pågår fram till lördag och avslutas med en nattklubb med fokus på jämställdhet och trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.