Carl-Henrik Sölvinger (L) avgår efter partirådets beslut i helgen att öppna upp för samarbete med SD. Foto: SVT/Arkiv

Kalmars oppositionsråd avgår efter (L)-beslut om öppning för SD

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionrådet i Kalmar kommun, Carl Henrik Sölvinger (L) avgår efter Liberalernas beslut i helgen om att verka för en borgerlig regering – även om detta innebär samarbete med Sverigedemokraterna.

– Som en konsekvens av partirådets beslut så känner jag att jag inte kan stå bakom det beslutet och jag tar ansvar för det genom att lämna mina uppdrag, säger han till SVT.

Carl-Henrik Sölvinger har varit oppositionsråd och gruppledare för Liberalerna i Kalmar sedan 2016. Men från och med fullmäktigemötet i juni i år avsäger han sig alla uppdrag och lämnar politiken helt.

– I första hand handlar det inte om att markera mot någon annan. Det handlar om mig och min förmåga att uppbåda engagemang i valrörelse, kunna stå bakom ett beslut hundraprocentigt och försvara det beslutet, säger en märkbart tagen Carl-Henrik Sölvinger.

– Det känns tufft och ledsamt och jag beklagar det.

”Troligt” att han lämnar partiet

Om han kommer att lämna partiet helt har han inte bestämt än, men säger att det är ”troligt”. Beslutet har han fattat nu för att kunna ge Liberalerna tid och möjlighet att hinna välja en ny ledare i Kalmar inför stundande val 2022.

Varför är du emot partirådets beslut?

– Jag tycker ställningstagandet var fel och jag står inte bakom det, och jag tar ansvar för det genom att utse en efterträdare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.