Carl Eldhs skulptur Simhopparen har stått utanför Stagneliusskolan i Kalmar sedan 1933 Foto: Karin Ahlgren SVT/Lena Blomander

Känd staty vandaliserad: ”Ser ut som Hitlerhälsning”

Uppdaterad
Publicerad

Bronsstatyn Simhopparen utanför Stagneliusskolan i Kalmar har fått ena armen kapad. Nu har skolan och kommunen valt att täcka över statyn, eftersom det nu ser ut som att den gör en Hitlerhälsning.

Bronsstatyn som är gjord av Carl Eldh sattes upp på plats 1933, och ägs av Kalmar kommun.

– Den har blivit utklädd många gånger, det är en populär staty för studentikosa skämt. Men det här – att kapa en hel arm – är förstörelse av stora pengar. Den är värd minst flera hundra tusen kronor. Carl Eldh är inte vem som helst heller, säger Jan Botö Röjås, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Ser ut som Hitlerhälsning

Stagneliusskolan och Kalmar kommun har valt att täcka statyn, eftersom det ser ut som att den gör en Hitlerhälsning.

– Det är ganska uppenbart: den står med två utsträckta armar – kapar man av den ena så blir det en Heil Hitler-hälsning. Det är därför man valt att täcka över den, säger Jan Borö Röjås.

Kommunen har även gjort en polisanmälan. Nu ska statyn plockas ner, och förhoppningsvis går den att reparera.

Under natten har flaggor med hakkors hängts upp på olika platser i Sverige. I Boda ska två upprörda ortsbor ha eldat upp en flagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.