Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör viltpatologen Elina Thorsson berätta om kaninpesten i Kalmar. Varning för starka bilder i klippet. Foto: Michael Probst/TT, SVT

Oron bekräftad – dödliga kaninpesten härjar i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Tre vildkaniner från Kalmar som avlivats och obducerats var smittade av kaninpest, det beskedet fick Kalmar kommun idag. SVT pratade med viltpatologen Elina Thorsson – om vad det betyder. Varning för starka bilder i klippet.

SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har obducerat tre vildkaniner, två vuxna honor och en juvenil hona, efter att ett flertal kaniner med liknande symptom har hittats och avlivats i Skälby-Oxhagen, Kalmar.

Kaninerna skickades in eftersom kommunen misstänkte ett utbrott av kaninpest, en smittsam och dödlig sjukdom som också kan drabba tama kaniner (men inte människor). 4H-gården i Skälby har stängt sin kaninpark för att smittan inte ska drabba dem, vilket SVT har berättat om tidigare.

– Det är sällan kaninpesten gör att de dör. Det är ofta så att de svälter ihjäl eller blir blir byten för rovdjur eller påkörda, eftersom de blir blinda, säger Elina Thorsson, veterinär och viltpatolog på SVA.

Enligt obduktionsprotokollet uppvisade samtliga tre inskickade kaniner en likartad sjukdomsbild: de var utmärglade, huden över nos, ögonlock och öronbas var svullen, hårlös och sårig. Vid en mikroskopisk undersökning sågs också förändringar typiska för kaninpesten.

Trettiotal avlivade

Enligt SVA är det alltså bekräftat att de har drabbats av kaninpest – något Kalmar kommun fick besked om idag enligt kommunekolog Tomas Burén.

Vad innebär det för er i praktiken?

– Egentligen inte så mycket. Oavsett vilken sjukdom så måste vi avliva sjuka djur som vi hittar, för att de inte ska lida.

”Plockar döda varje dag”

De senaste veckorna har ett trettiotal vilda kaniner avlivats i Kalmar. 4H-gården har lyckats undvika att få in smittan i sin egen besättning.

– Men smittan är högst påtaglig, vi plockar döda kaniner här utanför varje dag, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare 4H Skälby Kalmar.

Elina Thorsson på SVA uppmanar allmänheten att rapportera in om man ser kaniner med misstänkt kaninpest.

– Om man ser en kanin som är svullen runt ögonen, ligger apatisk och inte verkar reagera på sin omgivning. Det är väldigt värdefullt om vi får in de rapporterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer