Matilda Wärenfalk (S), tillträdande kommunalråd i Mörbylånga kommun.

Kommunen tagna på sängen av planerna på eventuell avveckling

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun har inte fått några signaler från Cementa att företaget skulle varit på väg att planera för en avveckling i Degerhamn.

Det tillträdande kommunalrådet Matilda Wärenfalk (S) säger att varken hon eller andra inom kommunen fått någon som helst förvarning om vad som var på gång.

– När jag fick höra det trodde jag inte det var sant. Det kom som en blixt från en klar himmel och kommer så klart få konsekvenser för södra Öland.

Intressant internationellt

Kommunen har varit i kontakt med företaget för att få till ett möte där man hoppas kunna diskutera om det är något som kommun eller andra aktörer kan göra för att förhindra en avveckling.

– Eftersom det handlar om ett stort företag som även är intressant internationellt har jag varit i kontakt med Näringsdepartementet som lovat att återkomma i frågan.

Anledningen till planerna på en eventuell avveckling av klinker- och cementproduktionen i Degerhamn är att kunna möta ökade miljökrav.

Hon säger också att det är svårt att överblicka konsekvenserna av en eventuell avveckling.

– I första hand handlar det så klart om de anställda som berörs, men det kommer med största säkerhet också bli ytterligare konsekvenser och ringar på vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.