Henrik Nilsson, kommunikationschef på Kalmar tror att den nya logotypen stärker signalen om att informationen kommer från kommunen. Foto: Pressbild/Destination Kalmar

Blå färg ska visa närhet till havet

Uppdaterad
Publicerad

Statsheraldikern är skeptisk till kommunens utformning av stadsvapnet. Men enligt kommunen är färgvalen bara ett sätt att visa att informationen kommer från Kalmar kommun.

För cirka ett år sedan blev det protester när Kalmar kommun lade fram förslag på hur nya stadsvapnet skulle utformas. Det landade i att kommunen ändrade sig och använder den logotype som de haft i många år.

Vill påminna om havet

Däremot ville man trots kritiken göra vissa justeringar:

– Vi behåller den gamla logotypen som vi använt de senaste 20 åren, vi ändrar inte logotype eller stadsvapen. Men vi vill ha blå bakgrund för att det ska passa in på Kalmars närhet till havet,  säger Henrik Nilsson, kommunikationschef på Kalmar kommun.

Men statsheraldikern på riksarkivet är skeptisk även till denna förändring, och menar att stadsvapnet har rätt form men fel färg och att det är en urvattning av heraldikens idé.

Varierande bakgrundsfärg

Henrik Nilsson berättar att sköldbakgrundens färger ändras beroende på vilket sammanhang det ska vara i.

– Vi vill stärka signalen att informationen kommer från Kalmar kommun, det ska vara tydligare att det är Kalmar kommun som är avsändare, och vi vill att det ska vara modernare och fräschare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.