Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nu måste Region Kronoberg skärpa sig och rikta resurserna till de områden i hela länet där fler personer från s k svårnådda grupper behöver vaccineras”, skriver Bengt Germundsson (KD) i ett pressmeddelande. Foto: TT/SVT

Markaryds kommunalråd rasar mot vaccinplanen: ”Skärpning Region Kronoberg”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg satsar på drop in-vaccination i Växjö, men andra kommuner blir utan. Kommunalrådet i Markaryd, Bengt Germundsson (KD), riktar hård kritik mot regionen som han menar borde ge större prioritet åt Markaryd som har lägst vaccinationsgrad i hela länet.

Region Kronoberg satsar på en drop-in buss i Växjö för att nå ut till de personer som inte vaccinerat sig mot covid-19. Satsningen gäller enbart Växjö kommun, vilket väcker starka reaktioner i Markaryd med lägst vaccinationsgrad i hela länet, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Efter att SVT berättat om den ojämna fördelningen reagerade Markaryds kommunalråd Bengt Germundson med en skarp skrivelse till regionledningen.

”Det håller inte att fortsätta prioritera uppsökande verksamhet i kommuner där vaccinationsgraden redan är hög. Nu måste Region Kronoberg skärpa sig och rikta resurserna till de områden i hela länet där fler personer från s k svårnådda grupper behöver vaccineras!”

”Kommer på släpvagnen”

När SVT ringer upp Bengt Germundsson utvecklar han sina argument:

– Vi känner oss som vi kommer på släpvagnen, att vi blir eftersatta den här gången också, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.

Har en skyldighet

Kommunalrådet vill nu att regionen satsar resurser på att jämna ut skillnaderna i länets samtliga kommuner. Han tycker inte att förklaringen om att det är de externa vaccinatörerna som bestämmer håller.

– Regionen har en skyldighet att vaccinera likvärdigt i hela länet, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet