Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lotta Rautio är en av konstnärerna som tilldelats ett skyltfönster att smycka. Hon tvekade inte inför att anmäla sig till projektet. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kalmars döda skyltfönster blir dukar för lokala konstnärer

Uppdaterad
Publicerad
Under coronavåren har flera butikslokaler i centrala Kalmar blivit tomma. Nu har lokala konstnärer fått i uppdrag att måla på fönstren, för att undvika gågator kantade av brunpappstäckta skyltfönster.

– Nu kom det ju av en sorglig sak, att det gapar tomt, och då var det en superpepp idé att göra något kul av det tråkiga, säger Lotta Rautio, en av konstnärerna som medverkar.

Projektet är ett samarbete mellan Kalmar kommun och samverkansaktören Kalmar city, och går under namnet ”Galleri Kvarnholmen”. Tio konstnärer har fått varsitt skyltfönster att måla på, tillhörande tomma butikslokaler på olika platser i centrala Kalmar.

– Idén är sprungen ur coronakrisen, när vi på kort tid fick fler tomma lokaler än vad vi är vana vid. Inbjudan gick ut till lokala konstnärer, vilket också är en viktig del. Det är ett sätt att också ge konstnärerna ett arbete, de får ett arvode för sitt jobb och det blir som ett uppdrag för dem, säger Lisa Söderholm, centrumutvecklare på Kalmar city.

Lotta Rautio har valt Larmtorget som motiv för sin skyltfönstermålning. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Tillfälliga installationer

Hur länge konsten kommer att vara kvar i stadskärnan beror helt och hållet när nya hyresgäster flyttar in i de olika lokalerna. Men att måla något som inte kommer bestå bekymrar inte Lotta Rautio.

– Allt är inte för evigt. Det bekymrar mig inte. Det skulle egentligen vara mer sådant, som kanske varar ett tag men sedan försvinner. Som ger glädje för stunden. Det måste ju inte vara stora bronsgjutningar för att det ska vara konst. Utan det kan vara snabba grejer också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet