Korna är nu åter på rymmen från en gård i Alvesta kommun. Kortet togs fredagen den 10 maj. Foto: Privat

Kor i Alvesta åter på rymmen – nya anmälningar gjorda

Publicerad

Korna på en gård i ett samhälle i Alvesta kommun har återigen rymt. Grannar vittnar om att korna fritt strövar omkring i området och länsstyrelsen har fått in flera nya anmälningar om de lösdrivande nötkreaturen.

– Vi har fått in nya anmälningar och djurhållaren har fått ett föreläggande med punkter som han måste åtgärda, säger Maria Arfvidsson som är djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Se till att de inte rymmer

I föreläggandet kräver Länsstyrelsen bland annat att djurägaren ska hålla korna innanför stängsel, ha tillsyn över djuren minst en gång dagligen, ge dem tillräckligt med foder och inte hålla könsmogna djur tillsammans med kor och kvigor som inte är lämpliga att betäcka.

– Vi har tät kontakt med djurhållare och har varit ute på plats flera gånger. Vi har goda förhoppningar att det kommer att åtgärdas inom kort. Men det stämmer att de varit utanför och innanför stängslet dagligen, säger Maria Arfvidsson.

Här har de förvildade korna tagit över byn

Rymt flera gånger innan

Korna har vid flera tillfällen tidigare rymt. Något som SVT Nyheter Småland tidigare har rapporterat om. Det rör sig om ett 20-tal nötdjur, både tjurar och kvigor, som brutit sig ut från sina hagar och sprungit fritt över ett stort område i de södra delarna av Alvesta kommun. De har bland annat synts springande på bilvägar och i folks trädgårdar.

Undermåliga stängsel anges som en orsak till de återkommande rymningarna. Något som nu länsstyrelsen alltså kräver att djurägaren åtgärdar.

– Vi kommer att ha ny kontakt om en vecka, säger Maria Arfvidsson.

Vad händer om han inte åtgärdar?

– Då får vi ta ställning till det då. Men följer man inte länsstyrelsens föreläggande så måste vi vidta åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer