Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg tycker det är bättre att satsa på ett system som man vet funkar, än att införa nya arbetssätt vid covid-vaccineringen. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: TT/Arkiv

Kronoberg väljer bort vaccinationscentraler: ”Äldre vana att gå till vårdcentral”

Uppdaterad
Publicerad

Region Kronoberg har, till skillnad från grannregionen Kalmar, valt att inte satsa på vaccination på stora vaccinationscentraler. Anledningen är enkel: Man anser att det inte är klokt att byta bort ett system som funkar.

– Vi har lärt oss under pandemin är att det som fungerar bäst är när vi gör som vanligt, och inte hittar på så mycket nya arbetssätt, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Region Kronoberg.

– Våra vårdcentraler ansvarar för influensavaccinationen varje år och det är samma målgrupp, de äldre. Det är man väldigt duktig på och har ett väl inarbetat arbetssätt, så därför valde vi det i fas 2.

Externa aktörer massvaccinerar

Även i fas 3, där 60-64-åringar och riskgrupper ingår, väljer man att fortsätta vaccinera genom vårdcentralerna. Däremot lär det bli aktuellt med större lokaler med ”löpande band-vaccination” när massvaccinationen i fas 4 drar i gång, säger Lena Andersson Nazzal.

– Där har vi anlitat externa aktörer som kommer att erbjuda det här i lokaler som de själva hantera. Där blir det sannolikt större lokaler och på ett annat sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet