Tanken var att cykelleden skulle gå intill muren, men Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet slår bakut Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Kungens mur satte tvärstopp för cykelleden

Publicerad

Kung Karl X Gustav byggde den ståtliga muren för att stoppa sina dovhjortar. Nu har den satt tvärstopp för ett annat projekt: cykelleden från fyr till fyr.

I flera år har man arbetat med att göra en cykelled på Öland som ska gå från fyr till fyr. Men det har uppstått ett problem på den södra delen av ön. En historisk mur som kung Karl X Gustav byggde hindrar nu cyklisterna från att ta sig hela vägen förbi Långe Jan. Det är Statens fastighetsverk och Riksantikvarieämbetet som inte gillar att cykelleden skall ligga längs muren.

– Det är frustrerande när det kommer nån tjomme som flyger ner från Stockholm och bara pekar här och ska bestämma hur vi skall göra, säger Eddie Forsman ordförande i projektet cykelleden Öland.

Mörbylånga

Länsstyrelsen positiv

Planen var att cykelleden skulle sträcka sig längs murens södra sida från vattnet upp till väg 136.

– Länsstyrelsen är positivt inställd till den här lösningen, det är ju också en väldigt viktig cykelled för turistnärningen som jag tycker kan få njuta av muren.

Men det är känslig mark där Karl X Gustav lät bygga en mur för att stänga in när han jagade. Både muren och marken innehåller olika typer av skydd.

Världsarv

– Det är strand- och landskapsskydd. Det är riksintresse för naturvård, friluftsliv och kulturmiljö. Det finns fornlämningar där muren ligger och sedan är det ju också världsarv, säger Ingrid Ljung chef för Statens fastighetsverk.

Men skulle kunna vara en bra lösning för cykelleden i det området?

– Det är inte vår sak att komma med förslag, vi tar emot ansökningar och behandlar dem. Men att lägga cykelleden där befintliga vägar redan finns är ju ett mindre ingrepp än att göra helt nya vägar.

Karl X Gustavs mur

Muren uppfördes 1653 på uppdrag av Karl X Gustav som då ännu inte tillträtt som kung. Den närmare fem kilometer långa muren skulle stänga in dovhjortarna för att garantera den kungliga jakten.

Om den verkligen hindrade några hjortar är omdiskuterat, många föredrar att kalla det skrytbygge. Det var de skattepliktiga bönderna som tvingades bygga muren tillsammans med misstänkta förbytare.

Källor: Ölands turistbyrå, Wikipedia, olanningen.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet