Växjö tingsrätt dömer kvinnan till 18 år i fängelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinna kvävde man med kudde – döms till 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen dömde Växjö tingsrätt en kvinna i 50-årsåldern för att ha dödat en äldre man i Markaryd med en kudde. Domen blir 18 års fängelse för mord.

Det var i februari som mannen, som var i 75-årsåldern, hittades död i sovrummet i en lägenhet i Markaryd. Kvinnan som vid tidpunkten var sambo med mannen greps när polis och ambulans anlände till platsen. 

I tidiga förhör berättade kvinnan att hon utsatts för ett våldtäktsförsök av den äldre mannen men ändrade senare sin historia. Händelsen ska istället ha föranletts av ett bråk om att åka och titta på en lägenhet till kvinnan.

Ville få tyst på mannen

Kvinnan har berättat att hon knuffade mannen till golvet och tryckte en kudde över hans ansikte. Sedan ska hon släpat in mannen i sovrummet där hon återupprepat kvävningen med kudden.

Kvinnan har velat att händelsen betraktas som dråp, då handlingen med kudden bara var menad att ”skrämma och få tyst på” mannen. Men Växjö tingsrätt väljer alltså att döma till mord, och utöver det döms också kvinnan för grovt rattfylleri samt olovlig körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.