Kvinnan ville inte att läkaren skulle få ärva – rev sönder testamentet

Uppdaterad
Publicerad

Under den andra förhandlingsdagen i tvisten om miljonvillan hördes den jurist som var med och skrev kvinnans testamenten. Enligt juristen ville kvinnan inte att läkaren skulle få ärva miljonvillan.

Fokus under dagens förhandling var vad som stod i testamentena från 2013 och 2015 och vid vilken hälsa kvinnan var vid tillfället. Det skriver Barometern.

Läkaren skulle få köpa villan

Juristen som upprättat testamentena fanns på plats. Juristen känner sedan många år den 89-åriga kvinnan och beskriver att det var svårt för kvinnan att få fram vad hon menade. Trots det lyckades de förstå varandra.

Läkare fick lyxvilla

– Det var svårt för henne att få fram orden. Om jag inte känt henne sedan tidigare är det inte säkert att vi hade skrivit det, men det gjorde vi. Vi kunde utröna hennes vilja, säger juristen.

Enligt juristen skulle först läkaren få köpa fastigheten till marknadsvärde. Det ändrades sedan till att han skulle få en andel av arvet och stå för mellanskillnaden för att få huset, skriver Barometern.

Ett halvår senare hade kvinnan skänkt fastigheten till läkaren.

Ville inte att läkaren skulle ärva

När kvinnan sedan blev sämre och flyttade till ett särskilt boende ville hon återigen skriva ett nytt testamente. Juristen bedömde då att kvinnan var i så dåligt skick att det inte gick.

– Hon var väldigt tydlig med att hon inte ville att läkaren skulle få ärva. Men nästa steg, vad det skulle stå i stället, gick inte att utröna. Jag sa att om du inte vill att det ska stå som det gör så måste testamentet förstöras. Då rev hon sönder det. Mycket bestämt, säger juristen i rätten.

Läkaren har gett sin version

Under den första förhandlingsdagen och en bit in i den andra har läkaren fått ge sin version. Han hävdar bestämt att han och kvinnan haft en nära relation och att kvinnan ville ge honom villan för att hon tyckte om honom.

Enligt läkaren ville kvinnan ge honom allt hon ägde, men han vägrade ta emot så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet