Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christina Rosén (L) berätta om hur de tänker att kommunen ska finansiera de omfattande renoveringarna som behövs på Kronobergs slottsruin i klippet. Foto: Pressbild/SVT

Liberalerna i Växjö: Kommunen borde köpa Kronobergs slottsruin

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun borde ta över ägandet av Kronobergs slottsruin. Det menar Liberalerna i Växjö som skrivit en motion om att kommunen köper landmärket av Statens fastighetsverk.

– Vi ser inget annat alternativ än att vi tar över, säger Christina Rosén (L), ledamot i kommunstyrelsen.

Länge har kommunpolitiker i båda läger i Växjö drivit kampanj för att staten ska ta sitt ansvar för den förfallna slottsruinen. Man har uppvaktat ministrar, skrivit brev, och till och med lovat att pytsa in miljoner själva. Men nu har Liberalerna gett upp hoppet om att få Statens fastighetsverk och regeringen att agera i frågan.

Deras plan för att rädda slottsruinen är nu att kommunen köper slottruinen för en billig penning och sen investerar i renoveringarna som krävs efter hand.

Växjö

Hör Christina Rosén berätta om L:s förslag på hur renoveringarna av slottsruinen ska finansieras – i klippet.

Stängd tills vidare

Kronobergs slottsruin är just nu stängd tills vidare och beskedet från ägaren, Statens fastighetsverk, är att det inte finns pengar för de omfattande renoveringar som skulle krävas för att kunna öppna för allmänheten igen.

– Kronobergs slottsruin är ju otroligt viktigt. Det är ju förfärligt om vårt historiska arv ska rasa ner och falla samman, vi kan inte acceptera det, säger Christina Rosén.

Tror på starkt stöd

Hon tror att motionen kommer att vinna stöd bland de flesta partier i fullmäktige.

– Jag skulle säga att i stort sett varje parti har varit engagerade i detta, men inte kommit vidare. Nu säger vi från Liberalernas sida att vi ska köpa slottsruinen. Eftersom vi inte får några pengar så måste vi göra något.

I nuläget har inte Statens fastighetsverk meddelat om slottsruinen är till salu eller kan bli det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet