Läkaren bestrider att han ska ha utnyttjat den äldre kvinnan för att komma över pengar och en lyxig villa. Foto: Illustration SVT

Läkare i lyxvilla bestrider att han utnyttjat äldre kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren i Kalmar som tog emot en lyxvilla värd minst 15 miljoner kronor har yttrat sig till Kalmar tingsrätt. Han säger att han fått villan av kvinnan på sin födelsedag.

I mitten av januari stoppade landstinget i Kalmar en läkare från att jobba med patienter. Det eftersom han var misstänkt för att ha utnyttjat en äldre kvinna som han haft en vårdrelation med. 

Nu har läkaren själv gett sin version av vad som hänt. I ett yttrande till Kalmar tingsrätt säger han att allt grundar sig i en djup vänskap mellan honom och den kvinnliga patienten och att det var kvinnan själv som ville överlåta huset till honom.

Läkare fick lyxvilla

Stämt läkaren

Kvinnans gode man och en av hennes närmaste släktingar har stämt läkaren och kräver att hela affären ogiltligförklaras. De vill att huset ska återgå i kvinnans ägo och att läkaren ska betala tillbaka miljonbelopp som de menar att han lurat kvinnan på.

Enligt läkaren ska han och kvinnan träffats första gången 2009 då han var ute på en promenad i Kalmar. De stötte på varandra, började prata och fortsatte sedan att hålla kontakten. Under de efterföljande åren hördes de ofta av på telefon och samtalade om allt mellan himmel och jord.

Fick villan på sin födelsedag

När läkaren firade sin födelsedag år 2012 hörde kvinnan av sig och berättade att hon hade bestämt sig för att hon ville att läkaren skulle överta hennes fastighet. Läkaren säger att han blev både chockad och hedrad av samtalet. Han visste sedan tidigare att kvinnan haft en önskan om att en läkare skulle ta över hennes hus men han hade aldrig tänkt tanken att det kunde vara han själv som kvinnan haft i tankarna.

I början av år 2013 flyttade läkaren in i huset hos kvinnan och han beskriver relationen som kärleksfull och vänskaplig. De hade stående rutiner för gemensamma måltider och helgerna fyllde de med gemensamma fritidsintressen, säger han.

Inte utnyttjat sin ställning

När kvinnan skulle överlåta huset till läkaren skrevs ett gåvobrev. När det skrevs säger läkaren att kvinnan ska ha varit vid sina sinnens fulla bruk. Han säger också att det närvarade två jurister vi tillfället och att dessa inte heller gjort någon annan bedömning än att kvinnan varit vid sina sinnens fulla bruk.

Läkaren menar sammanfattningsvis att han inte utnyttjat sin ställning som läkare för att lura en sjuk gammal kvinna. Deras vänskap var djup och intensiv och alla som känner henne vet att hon var vid sina sinnens fulla bruk under den aktuella tiden. Därför menar läkaren att det inte finns grund för att förklara gåvobrevet som ogiltligt.

Misstänkt för ocker

Läkaren menar att han inte varit kvinnans behandlade läkare, som det påståtts i stämningsansökan som riktats mot honom. Han har varit behjälplig vid några tillfällen när kvinnan har uppgett sig behöva vårdkonsultation.

Han har förlängt hennes medicinrecept. Men han anser att det är vanligt förekommande att läkare gör den tjänsten till familjemedlemmar och vänner.

I dag är kvinnan så sjuk att hon vårdas på ett sjukhem. Läkaren bor kvar i villan. Läkaren misstänks också för ocker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet