Anne-Lie Nilsson, ordförande för Lärarförbundet i Växjö, är kritisk till ännu ett tillägg. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Lärarförbundet kritiska till ännu ett lönetillägg

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun beslutade förra sommaren att erbjuda ett lönetillägg till behöriga lärare som börjar jobba på någon av landsbygdsskolorna där det varit svårt att rekrytera personal. Men Lärarförbundet ser problem med tillägget.

Beslutet om ett lönetillägg på 3 000 kronor togs av utbildningsförvaltningen under våren 2017. Men Lärarförbundet menar att tillägget kan uppfattas som orättvist.

– Behöriga lärare som redan jobbar på skolorna, och kanske också pendlar, får inga extra pengar. Många av våra medlemmar hör av sig till oss och känner sig orättvist behandlade. Det blir mycket diskussioner kring varför vissa får och andra inte, säger Anne-Lie Nilsson, ordförande på Lärarförbundet i Växjö.

Växjö

Behövs lönesatsning för alla lärare

Lärarna har enligt Anne-Lie Nilsson två stora reformer bakom sig som splittrat lärarkåren. Förstelärarreformen innebär att vissa fick 5000 kronor extra i lön och genom lärarlyftet fick vissa 3000 kronor extra i månaden. Samtidigt som en del lärare blev helt utan.

– Och nu kommer extrapengar till nya lärare på vissa landsbygdsskolor. Detta skapar en oro mellan lärarkollegorna och kan leda till frustation. Det behövs en rejäl lönesatsning även för dem som är kvar och jobbar. Vi önskar ju att alla våra medlemmar ska få högre löner, så klart, säger Anne-Lie Nilsson på Lärarförbundet i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet