Mats Wahlsten, rektor på Braås skola, menar att lärarbristen på landsbygden leder till nya klasskillnader i rätten till en likvärdig utbildning. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Landsbygdsrektor: ”Lärarbristen skapar nya klasskillnader”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsskolor i Växjö kommun har svårt att rekrytera behöriga lärare. Sedan förra hösten erbjuder Växjö kommun därför ett lönetillägg på 3 000 kronor till lärare som börjar jobba på landsbygden. Men det ser inte ut att ha gett något resultat.

Braås skola har haft flera sökande till de tjänster som utannonserats inför höstterminen. Men när lärare erbjudits en tjänst har många valt att jobba i stan istället.

– 3 000 kronor i all ära, men det täcker kanske inte mycket mer än kostnaderna för att pendla, säger rektorn Mats Wahlsten.

Inte heller på Lammhults skola har lönetillägget gett någon större effekt.

– Vi har en lärare med tillägget, men det är fortfarande svårt att rekrytera, säger skolans rektor Olof Westeson.

Stora skillnader i andelen behöriga

Enligt Skolinspektionen ökar obehöriga lärare risken för bristande kvalitet i undervisning och betygsättning, och Skolverkets siffror visar att andelen lärare med behörighet är lägre i landsbygdsskolorna i kommunen än i Växjö stad.

I Braås och Lammhult var det bara hälften av de heltidsanställda lärarna som hade lärarlegitimation under förra läsåret. Det kan jämföras med 77,3 procent behöriga lärare på heltid på de sex högstadieskolorna i staden.

– De stora förlorarna är ju eleverna. Vi får ju en ny form av klasskillnad mellan stad och landsbygd när det gäller rätten till en likvärdig utbildning oavsett var i landet man bor, säger Mats Wahlsten på Braås skola.

”Behöver tänka om”

Mats Wahlsten menar att hela den svenska grundskolan är i en mycket allvarlig situation och att lärarbristen kommer att vara ett faktum i minst ett par år framåt. Man behöver därför jobba aktivt med att bland annat göra yrket mer attraktivt.

– Från kommunens sida måste man göra insatser för att locka tillbaka lärare som lämnat yrket och satsa på att vidareutbilda dem som redan är inne i systemet. Jag tror man får tänka om och tänka nytt, säger Mats Wahlsten.

RIKTLINJER FÖR LÖNETILLÄGGET

Beslutet om ett lönetillägget på 3 000 kronor i månaden togs i maj 2017 och infördes under höstterminen.

Tillägget gäller för behöriga lärare som börjar jobba i förskola, fritidshem, grundskola och gymnasium på sex av Växjö kommuns ”särskilt utsatta skolor” – Braås, Uråsa, Dädesjö, Lammhult, Nöbbele och Tolg. Hittills har 20 lärare fått tillägget och kostnaden tas från den enskilde skolans budget.

Lönetillägget gäller i maximalt 3 år, men kommunens ambition är att tillägget sedan ska förlängas eller bakas in i lönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.