165 000 friska värphöns ska avlivas efter att flera matkedjor påträffat salmonella i ägg som härrör från en och samma gård. Höns blir väldigt sällan sjuka av salmonella men för att få bort smittan måste de alltså avlivas och avdelningarna på gården saneras. Foto: TT

164 000 höns ska avlivas efter larm om salmonella i ägg

Uppdaterad
Publicerad

Axfood återkallar ägg efter larm om salmonella, dagen efter att branschkollegan Coop återkallat ett parti ägg av samma anledning.

Smittan har lokaliserats till en och samma gård utanför Mönsterås i Småland där äggen har värpts. 164 000 friska djur ska nu avlivas.

CA Cedergren utanför Mönsterås är en av landets största äggproducenter. Det är tredje året i rad som gården behöver avliva hundratusentals höns, denna gång på grund av ett misstänkt salmonellautbrott.

– Förra året hade vi en brand, året innan det var det fågelinfluensa. Vi jobbar på, men det är tragiskt när sådant här händer. Det är levande djur och allt kan ju hända, säger Maud Cedergren, verksamhetsansvarig hos CA Cedergren.

De ägg som nu återkallas av Axfood är Garant ägg, frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26.

– Vi jobbar efter myndigheternas regelverk och följer instruktioner vi har fått, säger Maud Cedergren.

Försäljning stoppad

På tisdagen återkallade Coop ett parti ägg med anledning av att varorna kan innehålla salmonella. Återkallelsen rör Coop Ägg Frigående 12-pack, Coop Ägg Frigående 24-pack samt Xtra Ägg Frigående 15-pack med tre olika bäst före-datum.

”Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts”, meddelar Axfood i ett pressmeddelande.

Äggen har, i begränsad omfattning, sålts i flera av kedjans butiker men försäljningen är nu stoppad.

Smittan isolerad

Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket, berättar att myndigheten i måndags fick besked om att äggleverantören CA Cedergren vid en rutinkontroll har upptäckt salmonella i stallmiljön där äggen har värpts.

– Det handlar om två avdelningar i ett stall à ungefär 165 000 djur, det var dit man kunde isolera det. Huvuddelen av gården är inte drabbad, säger Gielen till SVT Nyheter och redogör för rutinen vid den här typen av händelser:

– Då går vi in och spärrar, vi fattar beslut om avlivning och det ska sen saneras, tömmas på gödsel och så vidare. Gången i det hela är tyvärr att djuren måste avlivas.

Ansvaret för själva återkallelsen av ägg ligger hos Livsmedelsverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omkring 80 personer arbetade med att forsla bort de döda hönsen från stallarna 2021. Foto: Erik Arenius/Jordbruksverket

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.