Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson berätta varför de inte kontrollerar att de som bokat covid-vaccination tillhör den prioriterade gruppen. Foto: SVT

Lätt att fuska till sig vaccintid i Region Kalmars öppna bokningssystem

Uppdaterad
Publicerad

För den som vill tränga sig före i vaccinkön ger Region Kalmars öppna webbokningssystem goda möjligheter. Vem som helst kan, utan att legitimera sig, boka en tid via det öppna webbformuläret – och väl på plats görs heller inga kontroller om personen tillhör grupperna som har rätt att få vaccin.

Region Kalmar är i full gång att vaccinera 70-plussare och i morgon torsdag släpper man även tider för personer över 65 år. Sedan tidigare erbjuds också vaccin till hushållskontakter till transplanterade eller dialyspatienter. Men om de som bokar tiderna är personer som tillhör gruppen som ska få vaccin kontrolleras inte överhuvudtaget.

– Det finns inga som helst möjligheter att titta på alla bokningar och kontrollera det, utan vi litar på människors vilja att göra rätt helt enkelt, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare.

Ska vara enkelt att boka

Väl på plats vid vaccinationen krävs legitimation där ålder framgår. Men eftersom även hushållskontakter till exempelvis transplanterade eller personer som får dialys tillhör gruppen som vaccineras just nu, kommer personer i alla åldrar att komma till länets vaccinationscentraler och hälsocentraler för vaccination.

Är det inte lätt att det slinker emellan ett par som inte ska få vaccinet om ni inte kontrollerar det?

– Visst. Den möjligheten finns absolut. Men vi kan inte gå in och titta i varje journal för att se om du är anhörig till någon transplanterad, säger Marie Ragnarsson.

Svårare i Kronoberg

Hon poängterar att regionen självklart följer turordningen, men att eftersom alla i ett senare skede ändå ska erbjudas vaccination så är det en risk man väljer att tar för att systemet ska vara lättare för den äldre generationen att använda.

– Vi vill att det ska vara väldigt lättillgängligt för grupper som tycker det är svårt med all dataanvändning som vi har i vårt samhälle idag.

Inte heller Region Kronoberg håller register på personer som tillhör fas 2. Men här är det svårare att fuska eftersom man måste identifiera sig med e-legitimation via 1177 när man bokar. Här vaccineras heller inga hushållskontakter vid vårdcentralerna.

– Det är ett säkert system. Vi vill också säkerställa att det är rätt ålder som bokar in sig, säger Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet