Makassar Highway har bogserats ut från Oskarshamn mot Polen. Foto: Paula Berg Smålandshamnar AB

Makassar Highway har lämnat Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Det grundstötta Panamaregistrerade fartyget Makassar Highway har nu bogserats ut från Oskarhamn mot Gdynia i Polen för reparation. Bogseringen inleddes vid lunchtid.

Rederiet har själva valt ett varv i Gdynia i Polen för reparationerna av fartyget och Transportstyrelsen har godkänt den bogserplan som rederiet har lämnat in. I planen har man bland annat tittat på stabiliseringsegenskaper för det grundstötta fartyget och bedömt i vilken hastighet bärgningsfartyget kan köra.

– Bogseringen av håller en hastighet på tre knop och fartyget beräknas anlända till Gdynia inom sju dagar, det beror så klart på väder och vind, säger Anders Henriksson, som är tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

Grundstötningen Västervik

Bogseringen kommer att övervakas av Kustbevakningen tills det lämnar internationellt vatten, därefter väntas den polska kustbevakningen att ta över.

– Man vet aldrig om den kommer släppa ut mer olja. Vi följer händelsen, med miljöskyddsfartyg och flyg, som kan hjälpa till om det behövs, säger Johnny Åberg, kommunikatör på Kustbevakningen.

Fartyget bogseras av samma danska bogserfartyg som tog in Makassar Highway till Oskarshamn från Flatvarp norr om Oskarshamn, där grundstötningen ägde rum den 23 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grundstötningen Västervik

Mer i ämnet