Blodgivare som blivit friska från covid-19 har antikroppar mot viruset som kan rädda andra. Foto: Pixabay

Stor ökning av blodgivare efter erbjudande om antikroppstest

Uppdaterad
Publicerad
Efter att Region Kronoberg börjat erbjuda blodgivare ett test för antikroppar mot corona har intresset för att lämna blod ökat markant.

– Om man jämför med en vanlig vecka ser vi den senaste veckan en tredubbling av inringare. Vi gissar att det beror på antikroppstesten, säger Annika Petersson, verksamhetschef på klinisk kemi och transfusionsmedicin. 

Fullt till mitten av augusti

Anledningen till att blodgivare ska antikroppstestas är att smittskyddet ska få en indikation på hur smittspridningen ser ut i länet. Blodgivaren får reda på om det är ett positivt resultat inom en månad.

Men är man ny blodgivare kan väntetiden vara lång. Just nu är nyregistrering av blodgivare full till mitten av augusti.  

– Vi har begränsat antal platser under sommaren för alla nya blodgivare som ska kallas på intervju först. När de får reda på det är det ett antal som hoppat av, säger Annika Petersson  

Hon fortsätter: 

– Vi vill att man ska lämna blod för man vill ge blod och hjälpa. Är det testet man vill åt så ska man söka sig till andra kanaler, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet