När stormen Gudrun kom var Martin Anderberg 19 år. På många ställen i skogen var det bara spillror kvar av det som han en gång i framtiden skulle ta över. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Stormen Gudrun blåste bort Martins arv – men nu ser han en framtid i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Martin Anderberg bor med sin hustru Jenny Anderberg på gården i Neråsen någon mil norr om Ljungby. Stormen Gudrun ritade om hela framtiden för Martin – men i dag tror det unga paret på en framtid i skogen

Martin Anderberg är uppväxt på föräldrargården i Torlarp som ligger någon mil norr om Ljungby i kronobergslän. För 14 år sedan förändrades Martins framtid på bara några timmar. Mellan den åttonde och nionde januari knäckte stormen Gudrun hänsynslöst skog för miljonbelopp i hela Småland. Martin såg hela sin framtid raserad. Men trots motgångarna har han vågat satsa igen och det nu med en egen gård som han köpt tillsammans med hustrun Jenny.

Fick ledigt från skolan för att röja i skogen

– Första månaden efter stormen Gudrun var mer eller mindre ett vakuum. Då gick jag på gymnasiet i Ljungby och fick ledigt för att kunna hjälpa till med att röja i skogen, säger Martin.

Ljungby

Mycket av den skog som blåste ner skulle Martin ta över under arvsskiftet som skedde 2014. Paret äger sedan år 2014 en fastighet på 220 hektar, samt 60 hektar från ett tidigare arvsskifte. Visserligen hade det växt upp ny skog på mycket av de tidigare stormfällerna. Problemet  med den skogen är att den har samma ålder och inte kan avverkas ännu på många år. Martin och hans hustru Jenny köpte en fastighet i Neråsen en bit från föräldrarhemmet. Här har de sin egen skog och en liten del av arvskiftet att sköta om.

Satsat på att köpa en egen gård

– Vi har haft tur som fick tag i en egen fastighet med mycket skog. Men vi har kompisar som letar hus på landet med lite skog där fastighetspriserna har skenat i höjden, och där det inte finns någon skog alls att avverka, säger Martin.

Vi promenerar med Martin genom en riktig snårskog, bestående av björkar, och upp mot fem meter höga granar, och några enstaka tallplantor där vissa har fått påhälsning av någon älg.

Blir svårt att leva på skogen i framtiden

– Här formas min och Jennys framtid – här har jag redan röjt en gång. Jag gissar att jag måste göra det ännu en gång. Om 15 år gör vi kanske det första virkesuttaget men jag kommer inte kunna hänga upp min framtid på skogen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet